Σύνδεση με Γέφυρες και Δρομολογητές και η χρήση του επαναλυπτή

Η γέφυρα ή διαφορετικά Bridge όπως συναντάτε στη αγγλική βιβλιογραφία παίζει τον ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα σε τοπικά ή και περισσότερα δίκτυα. Για την σύνδεση τον δικτύων χρησιμοποιούνται επίσης και οι δρομολογητές αλλά η χρήση τους εξειδικεύετε κυρίως στην διασύνδεση των τοπικών δικτύων με δίκτυα ευρείας ζώνης.

Οι γέφυρες είναι πιο απλές στην χρήση τους καθώς χρειάζονται ελάχιστη επεξεργασία κατά το στήσιμο τους και χρησιμοποιούν κοινά πρωτόκολλο στο physical and link επίπεδο. Από την άλλη οι δρομολογητές είναι πιο γενικοί στην χρήση τους και όπως έχουμε ήδη αναφέρει χρησιμοποιούνται για συνδέσεις Lans και Wans και για τον λόγο αυτό τόσο η διαδικασία εγκατάστασης τους και τα πρωτόκολλα τους είναι αποτέλεσμα της εκάστοτε σύνδεσης που θέλουμε να εγκαταστήσουμε.

Η βάση των παραπάνω ίσως έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως τα μικρά τοπικά δίκτυα είναι μία δύσχρηστη και περίπλοκη επιλογή και πως θα ήταν προτιμότερο οι υπολογιστές να συνδέονται απευθείας σε μεγαλύτερα τοπικά δίκτυα για την αποφυγή όλης αυτής της συνδεσμολογίας που έχουμε αναφέρει μέχρι εδώ. Οι όμως λόγοι που προτιμάτε σήμερα αυτή η μορφή διασύνδεσης είναι αρκετά σημαντικοί και έχουν να κάνουν τόσο με θέματα ασφάλειας όσο και με θέματα αξιοπιστίας του δικτύου. Είναι σημαντικό να μπορούμε να χωρίζουμε τα δίκτυα σε μικρότερες ομάδες εργασίας και στην συνέχεια να τις συνδέουμε με τα παραπάνω μέσα που μας παρέχει σήμερα η τεχνολογία.

Ένα από σημαντικότερα ίσως εργαλεία που έχουν στα χέρια τους σήμερα οι ειδικοί των δικτύων είναι οι επαναλυπτές (reapeters). Ο ρόλος τους είναι η ενδυνάμωση του σήματος από σταθμό σε σταθμό έτσι ώστε το μήνυμα να φτάσει στον τελικό του προορισμό χωρίς παρεμβολές και το ίδιο δυνατό όπως όταν ξεκίνησε η εκπομπή του. Οι επαναλυπτές χρησιμοποιούνται κυρίως ανάμεσα σε σταθμούς εργασίας που απέχουν αρκετά μεταξύ τους και όπου συναντάτε έντονα το φαινόμενο της αλλοίωσης του σήματος.

PLAY