Τοπολογία Δακτυλίου

Η τοπολογία αυτή δίνει στους χρήστες της πλήρη αυτονομία στην σύνδεση τους με αυτήν καθώς λειτουργεί και σε περιπτώσεις που κάποιος από τους συνδεδεμένους σταθμούς τεθεί εκτός λειτουργίας. η κύρια διαφορά του αστέρα με τον δίαυλο έγκειται στο γεγονός ότι ενώ στον δίαυλο η μετάδοση διακόπτετε στο τέλος του «αγωγού» στον δακτύλιο η μετάδοση σταματά τερματίζετε όταν παραληφθούν τα όλα πακέτα. Μία ακόμα αυτονομία που παρέχει η χρήση του δακτυλίου είναι ότι τα bit μπορούν να μεταδοθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Η τοπολογία αυτή χαρακτηρίζετε κυρίως από το κυκλικό του σχήμα καθώς δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος πάνω στον «αγωγό». Όπως είναι φυσικό η μετάδοση των πακέτων ακολουθεί κυκλική τροχιά γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι ενδιάμεσοι σταθμοί που υπάρχουν πάνω στον δακτύλιο.

Η χρήση του δακτυλίου συνίσταται σε περιπτώσεις που απαιτείτε ισοκατανομή της χωρητικότητας του δακτυλίου, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις που πρέπει να συνδεθούν σε μικρές αποστάσεις λίγοι σταθμοί εργασίας οι οποίοι θα λειτουργούν σε υψηλές ταχύτητες. Η τοπολογία αυτή προσφέρει στους χρήστες της εύκολη προσθήκη και αφαίρεση σταθμών εργασίας χωρίς να διακόπτετε η σύνδεση.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους είναι η ανεξαρτησία της σύνδεσης. Δηλαδή δεν διακόπτετε η σύνδεση σε περίπτωση βλάβης ενός υπολογιστή.

Όλοι οι υπολογιστές βρίσκονται συνδεδεμένοι σε κυκλικό μέσο μετάδοση

Η μετάδοση των μηνυμάτων γίνετε από υπολογιστή σε υπολογιστή ακολουθώντας την κυκλική τροχιά που ορίζει ο δακτύλιος.

 

 

 

RING

PLAY

PLAY