Μοντέλο OSI

Το μοντέλο OSI αναπτύχθηκε από τον διεθνή οργανισμό τυποποίηση ως ένα πρώτο βήμα προς την διεθνή τυποποίηση των διαφόρων πρωτοκόλλων που υπήρξαν κατά καιρούς. Το μοντέλο αναφοράς OSI (OPEN SYSTEM INTERCONNECTION, ΔΙΑΣΎΝΔΕΣΗ ΑΝΟΙΧΤΏΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ) οφείλει το όνομα του σε μία κύρια ιδιότητα που έχει και η οποία έχει να κάνει με τις δυνατότητες που δίνει στα συστήματα να επικοινωνούν με άλλα συστήματα. Το μοντέλο ατό χωρίζετε σε αυτά επίπεδα ακολουθώντας τις παρακάτω αρχές:

1.Ένα επίπεδο δημιουργείτε εκεί όπου χρειάζεται διαφορετικός βαθμός αφαίρεσης

2.Τα επίπεδα που δημιουργούνται πρέπει να εκτελούν μια καλά προσδιορισμένη λειτουργία

3.Η λειτουργία του κάθε επιπέδου πρέπει να γίνετε με βάση τα διεθνή τυποποιημένα πρωτόκολλα έτσι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στον τρόπο επικοινωνίας

4.Η επιλογή των ορίων των επιπέδων πρέπει να γίνετε με βάση την ελαχιστοποίηση της ροής των πληροφοριών μέσω των διασυνδέσεων.

5.Ο αριθμός των επιπέδων που θα ορίζει το νέο πρότυπο θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τοποθετηθούν στο ίδιο επίπεδο πολλές λειτουργίες και αρκετά μικρός έτσι ώστε η αρχιτεκτονική του να μην γίνετε περίπλοκη.

Έχοντας σαν βάση τα παραπάνω το μοντέλο OSI ανέπτυξε τα παρακάτω επίπεδα:

•  Το φυσικό επίπεδο - ασχολείται με την μετάδοση ακατέργαστων bits σε ένα κανάλι επικοινωνίας.

•  Το επίπεδο διασύνδεσης δεδομένων - σκοπός του είναι να μετασχηματίσει το ακατέργαστο μέσω μετάδοσης σε μία γραμμή που εμφανίζετε ελεύθερη από σφάλματα μετάδοσης στο επίπεδο του δικτύου.

•  Το επίπεδο του δικτύου - ο ρόλος του επιπέδου αυτού είναι να ελε΄γχει την λειτουργία του υποδικτύου

•  Το επίπεδο μεταφοράς - έχει σαν βασική λειτουργία την αποδοχή δεδομένων από το επίπεδο συνόδου και την διάσπαση τους σε μικρότερα τμήματα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή μετάδοση στο απέναντι μέσο.

•  Το επίπεδο συνόδου - επιτρέπει στους χρήστες διαφορετικών μηχανημάτων να εγκαθιστούν συνόδους μεταξύ τους.

•  Το επίπεδο παρουσίασης - ασχολείται κυρίως με την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στους χρήστες

•  Το επίπεδο εφαρμογής - περιέχει μία ποικιλία πρωτοκόλλων τα οποία χρειάζονται συχνά για την επικοινωνία.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζετε μια γενική εικόνα τη αρχιτεκτονικής του μοντέλου OSI συμπεριλαμβάνοντας όλα τα παραπάνω επίπεδα.