ΓΝΩΣΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

1. ETHERNET

Είναι από τα πρώτα τοπικά δίκτυα, αποτελέσματα ερευνών της Xerox από το 1972, που εξελίχθηκε στην συνέχεια με την συνεργασία των εταιρειών DEC , Intel και Xerox το 1982 το στάνταρτ 802.3 που είναι παρόμοιο με το Ethernet , με κάποιες όμως μικρές διαφοροποιήσεις. Λόγο της ομοιότητας τους συχνά ο όρος Ethernet χρησιμοποιείται λανθασμένα και για το 802.3.

Προσφέρει ρυθμούς μετάδοσης 10 Mbps , σε τοπολογίες bus μέσω ομοαξονικού καλωδίου ή κυρίως μέσω συνεστραμμένων καλωδίων. Η τεχνική προσπέλασης που χρησιμοποιούν οι σταθμοί για το κοινό μέσο ( Ether ) είναι CSMA / CD .

•  ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ETHERNET

Οι πρώτες εκδόσεις του Ethernet βασίσθηκαν σε ομοαξονικού καλώδιο και ονομάσθηκαν thick cable Ethernet και thin cable Ethernet . Στη συνέχεια επικράτησε η υλοποίηση του Ethernet με hubs και καλώδιο UTP συνεστραμμένων ζευγών. Όλεςοι μορφές αυτές έχουν ταχύτητα 10 Mbps και χρησιμοποιούν CSMA / CD τεχνική ως μέθοδο προσπέλασης στο κοινό μέσο.

Η πρώτη έκδοση του Ethernet , οι υπολογιστές συνδέονται στο δίκτυο με τη βοήθεια εξωτερικών συσκευών που ονομάζονται transceivers και τοποθετούνται απευθείας πάνω στο ομοαξονικό αυτό καλώδιο. Η σύνδεση των υπολογιστών με τους transceivers γίνετε με την βοήθεια της κάρτας NIC που τοποθετείται εντός του υπολογιστή και ενός ειδικού καλωδίου του AUI που στα άκρα του έχει συνδέσμους 15 ακροδεκτών τύπου DB 15.

Το υψηλό κόστος και η δυσκολία χρήσης του Thick Ethernet δεν βοηθούσε την μαζική εξάπλωση του. Μια σημαντική βελτίωση που πρότεινε η εταιρεία 3 Com ήταν η μεταφορά του transceiver από το ομοαξονικό καλώδιο στην κάρτα NIC μέσα στο pc ,πράγμα που καταργεί το εξωτερικό transceiver και το καλώδιο AUI .

Η τρίτη και νεότερη παραλλαγή του Ethernet είναι το Twisted pair Ethernet τοπολογίας star , που χρησιμοποιεί για μέσον συνεστραμμένα χάλκινα καλώδια και έχει δυνατότητες επίσης για 10 Mbps . Στο κέντρο του αστέρα χρησιμοποιούνται συσκευές συγκέντρωσης καλωδίων που ονομάζονται hub ενώ ο κάθε σταθμός συνδέεται με το hub με ανεξάρτητο καλώδιο. Δύο ζεύγη συρμάτων απαιτούνται για την σύνδεση του κάθε σταθμού, το ένα ζεύγος χρησιμοποιείται για εκπομπή και το άλλο για λήψη. Τα σύρματα σε κάθε ζεύγος είναι συνεστραμμένα για να αποφεύγετε η παραδιαφωνία μεταξύ εκπομπής και λήψης. Η μέγιστη απόσταση μεταξύ hub και σταθμού εργασίας είναι 100 μέτρα. Το hub ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου μπορεί να έχει πολλές θύρες που υλοποιούνται με συνδέσμους RJ 45.

Κάθε hub ενεργεί σαν ένας επαναλήπτης που όταν λαμβάνει δεδομένα από οποιοδήποτε σταθμό τα αποστέλλει ταυτόχρονα σε όλους τους άλλους σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι στις θύρες του. Στις θύρες ενός hub μπορούμε να συνδέσουμε άλλα hub σε ιεραρχική διάταξη. Μέχρι τέσσερα hub μπορούμε να συνδεθούν σε τέτοια ακολουθία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ethernet για τέσσερις το πολύ σε σειρά επαναλήπτες.

Τα σημερινά δίκτυα Ethernet βασίζονται πλέον αποκλειστικά σε hub και συνεστραμμένα ζεύγη καλωδίων.

H χρήση οπτικών ινών στα δίκτυα Ethernet ξεκίνησε κατ' αρχήν για την σύνδεση μεταξύ επαναληπτών ή ισοδύναμα με τη σύνδεση μεταξύ hub ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια απόστασης που επιβάλουν τα συνεστραμμένα ζεύγη και τα ομοαξονικά καλώδια.

Η χρήση οπτικής ίνας έχει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα όπως ο μη επηρεασμός από ηλεκτρομαγνητικούς θορύβους ή καταστροφικούς κεραυνούς κάτι πολύ σημαντικό ιδίως όταν διασυνδέονται κτίρια μεταξύ τους μέσω εξωτερικών αγωγών.

Η επιτυχημένη πορεία του δικτύου Ethernet οδήγησε στην αύξηση των τοπικών δικτύων , των σταθμών εργασίας σε κάθε τοπικό δίκτυο και του όγκου των δεδομένων που διακινείται στο κοινό μέσο. Στην πράξη βέβαια αποδείχθηκε ότι τα δίκτυα Ethernet δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικά όταν αυξάνετε το πλήθος των χρηστών και ο όγκος της διακινούμενης πληροφορίας καθώς συμβαίνουν συχνές συγκρούσεις εκπομπής ( collision ) που στην πράξη δεν επιτρέπουν το φόρτωμα ενός δικτύου πέρα από το 30-40 % της χωρητικότητάς του, δηλαδή ο χρήστης απολαμβάνει μια μέση ταχύτητα όχι μεγαλύτερη από 3-4 Mbps .

Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται είτε με μείωση του πλήθους των χρηστών ανά τμήμα του δικτύου που επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών , κυρίως switching hub αλλά και γεφυρών ή router , είτε με την δημιουργία ενός ταχύτερου δικτύου.

Στην προσπάθεια υλοποίησης ενός ταχύτερου δικτύου αναπτύχθηκαν οι τεχνικές που είναι γνωστές ως Fast Ethernet και που επιτυγχάνουν ταχύτητες 100 Mbps . Δύο από τις πιο γνωστές τεχνολογίες Fast Ethernet :Η 100 Base T και η100 VG - AnyLAN .

2. TOKEN RING

Η IBM και η Texas Instruments δημιούργησαν ένα ισχυρό και ταχύ τοπικό δίκτυο το Token Ring , που όπως λέει και ο τίτλος ανήκει στην τοπολογία δακτυλίου. Η μέθοδος προσπέλασης εδώ είναι token passing , όπως προσδιορίζεται από την τυποποίηση 802.5 της ΙΕΕΕ. Χρησιμοποιεί συνήθως συνεστραμμένα χάλκινα καλώδια, λειτουργεί σε δύο μορφές, αυτή των 4 και αυτή των 16 Mbps , έχει τη δυνατότητα σύνδεσης μέχρι 72 σταθμούς όταν χρησιμοποιούμε δισύρματα κοινά τηλεφωνικά καλώδια ( UTP ) και 260 σταθμούς με θωρακισμένα τηλεφωνικά καλώδια ( STP ).

3.ΑΣΥΡΜΑΤΑ LAN

Τα ασύρματα τοπικά δίκτυα επιτρέπουν στους σταθμούς εργασίας να συνδέονται μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης καλωδιακών συστημάτων. Ένα τυπικό ασύρματο τοπικό δίκτυο αποτελείτε από έναν ασύρματο transceiver που είναι συνδεδεμένος στον server καλωδιακά και ασύρματους πομποδέκτες στον κάθε σταθμό εργασίας

Για την ασύρματη μετάδοση μεταξύ στων σταθμών υπάρχουν τρεις τεχνικές

 

4. FDDI

Το 1982 η επιτροπή Χ3Τ9.5 της ANSI εισήγαγε την τυποποίηση FDDI για επικοινωνίες data σε υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης. Το FDDI προσδιορίζει ένα backbone δίκτυο μεταγωγής πακέτων που διασύνδεει διάφορα LAN ανεξάρτητα από τον τύπο τους και τα πρωτόκολλα τους. Βασίζεται στην τεχνική token passing της 802.5 και χρησιμοποιεί ένα ζεύγος οπτικών ινών στην ταχύτητα των 100 Mbps , δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο δακτυλίου.

Ο ένας δακτύλιος που καλείτε κύριος , χρησιμοποιείται για την κανονική μετάδοση των δεδομένων, ενώ ο δευτερεύων χρησιμοποιείται σαν εφεδρικός στις περιπτώσεις που ο πρωτεύων δακτύλιος έχει πρόβλημα. Το μέγιστο μήκος του δακτυλίου μπορεί να φθάσει τα 100 Km , ενώ ο μέγιστος αριθμός σταθμών φθάνει τους 500. Το οπτικό σήμα αναγεννάτε σε κάθε σταθμό.