1.2   ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ    (Περιεχόμενα)

1.2.1      Ορισμός των επιχειρησιακών στόχων    (Περιεχόμενα)

Ως πιο το λογικό σημείο απ’ όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει μια top-down ανάλυση είναι από τον καθορισμό των επιχειρησιακών (αντικειμενικών) στόχων που θα εξυπηρετηθούν από τη σχεδίαση και την υλοποίηση ενός δικτύου. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να σχετίζονται με τη στρατηγική της επιχείρησης. Ανάλογα την περίσταση, μπορεί να υπάρχουν πολλά κίνητρα για την υλοποίηση ενός επικοινωνιακού δικτύου. Οι επιχειρησιακοί στόχοι βοηθάνε στο να καθοριστεί και ο τύπος του δικτύου που θα υλοποιηθεί καθώς ακόμη και το επίπεδο δαπάνης και υποστήριξης που είναι απαραίτητο. Επίσης ασκούν μεγάλη επιρροή σε τεχνικές αποφάσεις σχετικές με την τεχνολογία που θα επιλεχθεί, με τις απαιτήσεις σε απόδοση καθώς και με τις απαιτούμενες δεσμεύσεις οικονομικών πόρων.

Ο σχεδιαστής ενός δικτύου θα πρέπει να συλλέξει τους επιχειρησιακούς στόχους και θα πρέπει να τους συγκεντρώσει σε μια επίσημη αναφορά. Μια τέτοια αναφορά θα μπορούσε να περιέχει τα παρακάτω τμήματα:

1.2.2      Καθορισμός σημαντικών ρίσκων και εξαρτήσεων    (Περιεχόμενα)

Αφού οριστούν και κατανοηθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι είναι ώρα για να εκτιμηθεί εάν είναι εφικτή η υλοποίησή τους υπό το φως του προτεινόμενου δικτυακού έργου. Η εκτίμηση της επίτευξης του έργου θα πρέπει να γίνει συγκριτικά με τη διαθεσιμότητα της απαιτούμενης τεχνολογίας. Η χρήση νέων και αναπτυσσόμενων τεχνολογιών είναι από τη φύση της παρακινδυνευμένη απ’ ότι η χρήση παλαιότερων αλλά αποδεδειγμένων στην πράξη σταθερών και αποδοτικών τεχνολογιών και μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες καθυστερήσεις και / ή παραπάνω δαπάνες.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέλημα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είναι η τυχόν εμπειρία της επιχείρησης σε παρόμοια έργα. Πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο όπου η υλοποίηση του δικτύου παρουσιάζει μετά από την πάροδο κάποιου χρόνου προβλήματα, επειδή ο οργανισμός δε μπορεί να παρέχει τη σωστή συντήρηση στο υλοποιημένο δίκτυο.

Επιπρόσθετα ρίσκα που θα πρέπει να μελετηθούν περιλαμβάνουν την πιθανή αποτυχία του έργου και τις πιθανές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην επιχείρηση (π.χ. οικονομικές επιπτώσεις από χάσιμο κερδών, αλλαγές στον προϋπολογισμό, απογοήτευση μερίδας πελατών, κλπ).

Ακόμη, θα πρέπει να εκτελεστεί μία προκαταρκτική ανάλυση δαπανών-κερδών (cost - benefit analysis), η οποία θα μελετά τα επίπεδα δαπανών και θα προσδιορίζει τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες αναμένεται ότι το έργο θα αρχίσει να αποφέρει κέρδη.

Τα αποτελέσματα από την ανάλυση ρίσκων και εξαρτήσεων θα πρέπει να εισαχθούν σε μια επίσημη αναφορά, όπως και στην περίπτωση του καθορισμού των επιχειρησιακών στόχων. Η αναφορά αυτή μπορεί να αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα: