1.2.4      Ανάπτυξη της προσέγγισης υλοποίησης του έργου    (Περιεχόμενα)

Το τελευταίο στάδιο της συστηματικής προσέγγισης επιχειρηματικής σκοπιάς, αφορά την ανάπτυξη της στρατηγικής με την οποία θα υλοποιηθεί το έργο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη, με πιο σημαντικούς τους επιχειρησιακούς κινδύνους και περιορισμούς. Οι τελευταίοι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των σχεδιαστών σχετικά με το αν θα πρέπει η σχεδίαση του δικτύου να προχωρήσει χρησιμοποιώντας προσωπικό της επιχείρησης, προσλαμβάνοντας εξωτερική βοήθεια, ή ένα συνδυασμό και των δύο.

Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρουν στην επιχείρηση οι διάφοροι κίνδυνοι όσο το δυνατόν νωρίτερα στην πορεία έκβασης του έργου. Μια έμμεση μέθοδος αντιμετώπισης των κινδύνων είναι η μορφή του σχεδίου υλοποίησης του δικτύου να μην είναι επαναστατική αλλά εξελικτική. Αυτό υποδεικνύει μια μέθοδος υλοποίησης, η οποία θα είναι σταδιακή, όπου δηλαδή, θα προτείνει τρόπους με τους οποίους τα τρέχοντα συστήματα θα μπορέσουν να συνυπάρξουν ή να προσαρμοστούν κατάλληλα, έτσι ώστε να είναι ικανά να λειτουργήσουν στο νέο δικτυακό περιβάλλον.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να μελετηθεί είναι η εξέταση των διαφόρων επιχειρησιακών διεργασιών που θα επηρεαστούν από την υλοποίηση του δικτύου και η αναγνώριση εκείνων οι οποίες χρειάζονται αναπροσαρμογή. Για παράδειγμα, το σχέδιο υλοποίησης μπορεί να περιλαμβάνει την εισαγωγή εκπαιδευτικών και εσωτερικών επικοινωνιακών προγραμμάτων (π.χ. σεμιναρίων, παρουσιάσεων, κλπ) στις επιχειρησιακές δραστηριότητες του οργανισμού, έτσι ώστε να ενισχυθεί η πληροφόρηση και η υποστήριξη του δικτύου.

Τα αποτελέσματα και αυτού του σταδίου θα πρέπει να εισαχθούν σε μια επίσημη αναφορά. Οι προτεινόμενες ενότητες της αναφοράς είναι οι παρακάτω:

·        Περίληψη

·        Προϋποθέσεις και σημαντικοί περιορισμοί στην υλοποίηση του έργου

·        Επιδράσεις και επιπτώσεις στον οργανισμό

·        Στρατηγική υλοποίησης του έργου

o       Στρατηγικές αντιμετώπισης επιχειρησιακών κινδύνων

o       Επάνδρωση του έργου με κατάλληλο προσωπικό (εσωτερικό ή εξωτερικό)

o       Χρονοδιάγραμμα του Έργου

o       Διαδικασίες ελέγχου ανασκοπήσεων και αλλαγών στο έργο