2.5.3 Σχεδιασμός του συστήματος    (Περιεχόμενα)

Το στάνταρ ANSI/TIA/EIA-568-A αναγνωρίζει την ανάγκη για τη μετάδοση φωνής και δεδομένων συγχρόνως, γεγονός που προϋποθέτει την αντιστοίχηση τουλάχιστον δύο θυρών σε κάθε σταθμό εργασίας. Στη μία θύρα θα πρέπει να μπορεί να συνδεθεί ένα καλώδιο σύστροφου ζεύγους, 4-pair, 100 Ohm, αθωράκιστο, κατηγορίας 3 ή ανώτερης. Στην άλλη θύρα θα πρέπει να μπορεί να συνδεθεί ένα από τα παρακάτω μέσα μετάδοσης: ένα καλώδιο σύστροφου ζεύγους UTP (συνιστάται να είναι κατηγορίας 5), STP, ή ένα καλώδιο πολύτροπης οπτικής ίνας διαμέτρου 62.5 μm. Το ζεύγος των θυρών για κάθε σταθμό εργασίας ονομάζεται τηλεπικοινωνιακή (ή πληροφοριακή) έξοδος χώρου εργασίας (telecommunications (information) work-area outlet) και διασυνδέει τα τμήματα του χώρου εργασίας (work-area components) με τους τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς. Μία τηλεπικοινωνιακή έξοδος φαίνεται παρακάτω, καθώς επίσης και το είδος των καλωδίων που θα πρέπει να υποστηρίζονται από κάθε θύρα:





Για διαδρομές οριζόντιας καλωδίωσης από τους τηλεπικοινωνιακούς θαλάμους προς τις τηλεπικοινωνιακές εξόδους τμημάτων χώρου εργασίας, η μέγιστη επιτρεπτή απόσταση για κάθε τύπο καλωδίου είναι 90 μέτρα. Επίσης, επιπλέον 10 μέτρα διατίθενται για τα βοηθητικά καλώδια (patch cords) στους τηλεπικοινωνιακούς θαλάμους και στα τμήματα του χώρου εργασίας. Συγκεκριμένα, διατίθενται 6 μέτρα για τα βοηθητικά καλώδια στους θαλάμους και 3 μέτρα για τα βοηθητικά καλώδια στις τηλεπικοινωνιακές εξόδους. Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει αυτή τη σχέση μεταξύ των τύπων καλωδίων και των επιτρεπτών αποστάσεων.





 

 
Για καλωδιώσεις ραχοκοκαλιάς, οι απαιτήσεις σε απόσταση εξαρτώνται από την εφαρμογή και το μέσο μετάδοσης. Για παράδειγμα, η μέγιστη απόσταση για ένα καλώδιο UTP, είναι 800 μέτρα όταν το φάσμα του εύρους ζώνης της εφαρμογής είναι μικρότερο από 5 MHz. Για κάθε εφαρμογή με απαιτήσεις σε εύρος ζώνης μεγαλύτερο των 5 MHz (Asynchronous - π.χ. RS232-, IBM 3270, AS 400 και φωνή) η μέγιστη απόσταση επιστρέφει στα 90 μέτρα. Όταν χρησιμοποιείται δίκτυο δακτυλίου με κουπόνι και καλώδια τύπου STP στη ραχοκοκαλιά, τότε η μέγιστη απόσταση εξαρτάται από τον αριθμό των μονάδων ελέγχου πρόσβασης στο μέσο (Controlled Access Units - CAUs), τον αριθμό των συγκεντρωτών (MAUs - βλέπε υποκεφάλαιο 2.3.1), κλπ. Όταν χρησιμοποιούνται οπτικές ίνες στην καλωδίωση της ραχοκοκαλιάς, τότε η μέγιστη απόσταση είναι 2 χιλιόμετρα για πολύτροπες οπτικές ίνες και 3 χιλιόμετρα για μονότροπες. Ο τύπος καλωδίου που χρησιμοποιείται συχνότερα στην καλωδίωση ραχοκοκαλιάς, είναι καλώδιο αθωράκιστου σύστροφου ζεύγους (UTP), Category 3 για εφαρμογές φωνής και πολύτροπες οπτικές ίνες για εφαρμογές δεδομένων.