2.5.4 Πρακτικές Εγκατάστασης    (Περιεχόμενα)

Η χρήση σωστών πρακτικών εγκατάστασης έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί έτσι εξασφαλίζεται ότι η απόδοση ολόκληρου του συστήματος καλωδίωσης δε θα μειωθεί απλά και μόνο λόγω κάποιας ακατάλληλης εγκατάστασης.

Μία από τις πρώτες εργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά την εγκατάσταση είναι το «τράβηγμα» καλωδίων από τους τηλεπικοινωνιακούς θαλάμους σε κάθε τηλεπικοινωνιακή έξοδο. Η μέγιστη δύναμη με την οποία μπορεί να τεντωθεί ένα σύστροφο καλώδιο κατηγορίας 5, με βάση πάντα το 568-Α, είναι 25 lbf. Μεγαλύτερη ένταση στο καλώδιο μπορεί να τεντώσει τις στροφές του καλωδίου, ή ουσιαστικά, να ξεπλέξει τα ζευγάρια. Το υπερβολικό τέντωμα αυξάνει την εξασθένηση του σήματος. Συνήθως, με μια οπτική επιθεώρηση της εγκατεστημένης ζεύξης δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί εάν τα όρια της δύναμης που πρέπει να ασκείται στο καλώδιο έχουν ξεπεραστεί. Χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές καθώς και λιπαντικά καλωδίων (cable lubricants), μπορούν να αποφευχθούν αυτού του τύπου τα προβλήματα.

Ακόμη, επεκτείνοντας ένα καλώδιο από ένα θάλαμο σε μία έξοδο μπορεί να περικλείει διαδρομές μέσα από τοίχους, ταβάνια, πατώματα, γωνίες, αγωγούς, σωλήνες, ή στροφές. Είναι πολύ κρίσιμο να μην υπερβούμε την ελάχιστη ακτίνα κύρτωσης του καλωδίου που χρησιμοποιείται στην εγκατάσταση. Για τα καλώδια σύστροφου ζεύγους, κατηγορίας 5 και 4 - pair, η ακτίνα κύρτωσης πρέπει να είναι μεγαλύτερη της μίας ίντσας για κάθε στροφή. Multipair (περισσότερα από 4 ζευγάρια αγωγών στο καλώδιο) καλώδια σύστροφου ζεύγους, κατηγορίας 5 έχουν μια ελάχιστη ακτίνα κύρτωσης που είναι ίση με το δεκαπλάσιο της εξωτερικής διαμέτρου του καλωδίου.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία εγκατάστασης είναι ο τερματισμός των καλωδίων. Αυτός περιλαμβάνει την απογύμνωση ενός τμήματός τους και το ξέπλεγμα των αγωγών. Στο βήμα αυτό θα πρέπει να δοθεί προσοχή, ώστε να μην απομακρυνθεί περισσότερο μονωτικό υλικό από όσο είναι αναγκαίο για τον τερματισμό.

Όπως αναφέρεται στην 568-Α, τα ζευγάρια σε ένα καλώδιο κατηγορίας 5 δε θα πρέπει ποτέ να ξεπλέκονται περισσότερο από το ½ μιας ίντσας, στο σημείο όπου τερματίζουν. Περισσότερο ξέπλεγμα από το επιτρεπτό όριο κάνει το καλώδιο πιο ευαίσθητο στις παρεμβολές.

Ύστερα από τον τερματισμό όλων των αγωγών ενός καλωδίου, το τελευταίο πρέπει να «διαχειριστεί» (managed). Η διαχείριση του καλωδίου φροντίζει όλα τα πεδία τερματισμού να είναι τακτοποιημένα και παρέχει «ανακούφιση τεντώματος» (strain relief) στο καλώδιο, μεταφέροντας το βάρος του σε κάποιο είδος υλικού στήριξης (π.χ. τοποθέτησή του σε έναν σιδερένιο αγωγό). Χωρίς ανακούφιση τεντώματος, το βάρος του καλωδίου θα γίνει αιτία αυτό να καμφθεί και εντέλει να αποκολληθεί από τον τερματισμό του.