1.   ΥΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ   (Περιεχόμενα)

 

Το κεφάλαιο αυτό εστιάζεται στα βήματα της υλοποίησης ενός δικτύου υπολογιστών σε ένα επιχειρησιακό ή ιδιωτικό περιβάλλον. Στα βήματα αυτά περιλαμβάνονται η επιλογή του τύπου του δικτύου που θα σχεδιαστεί, η διαμόρφωση του δικτυακού περιβάλλοντος, η εργασία με τα προγράμματα οδήγησης και των καρτών δικτύου (NIC cards - Network Interface Cards), η αντιμετώπιση των σφαλμάτων (troubleshooting), κλπ. Το κάθε βήμα αναλύεται ξεχωριστά και γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της σχεδίασης ενός δικτύου.

1.1   ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ   (Περιεχόμενα)

1.1.1 ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ   (Περιεχόμενα)

Μια από τις πρώτες και κυριότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουμε κατά τη δικτυακή σχεδίαση είναι να αποφασίσουμε για τον τρόπο διευθέτησης του δικτύου. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διευθετημένοι οι υπολογιστές και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν τους δικτυακούς πόρους, καθορίζει αν το δίκτυο αυτό είναι ομότιμο (peer - to - peer), ή αν βασίζεται στο μοντέλο πελάτη / διακομιστή (client / server model).

Γενικά, κάθε δίκτυο υπολογιστών αποτελείται από ένα σύνολο κοινών στοιχείων, λειτουργιών και δυνατοτήτων, όπως:

·        Δικτυακούς Πόρους (network resources). Ως δικτυακοί πόροι μπορούν να θεωρηθούν οποιεσδήποτε συσκευές, ή υπηρεσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού από τους χρήστες του δικτύου, όπως αρχεία, εκτυπωτές, σαρωτές (scanners), κλπ.

·        Διακομιστές (servers). Οι διακομιστές είναι υπολογιστές, οι οποίοι παρέχουν διάφορες υπηρεσίες (όπως π.χ. εκτύπωση) και κοινόχρηστους πόρους στους χρήστες του δικτύου.

·        Πελάτες (clients). Πελάτης είναι οποιοσδήποτε υπολογιστής χρησιμοποιεί ένα διακομιστή για να αποκτήσει πρόσβαση στις υπηρεσίες και τους κοινόχρηστους πόρους του δικτύου.

·        Δικτυακά μέσα (network media). Τα καλώδια με τα οποία συνδέονται οι υπολογιστές στο δίκτυο. Τα δικτυακά μέσα μπορούν να είναι και ασύρματα (π.χ. κεραίες).

·        Κοινόχρηστα δεδομένα. Τα κοινόχρηστα δεδομένα είναι όλα εκείνα τα αρχεία που παρέχονται στους πελάτες από τους διακομιστές του δικτύου.

Παρ’ όλες, όμως, τις ομοιότητες τα δίκτυα υπολογιστών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

·        Ομότιμα, ή peer - to - peer και

·        Δίκτυα πελάτη / διακομιστή ή client / server networks

Ο κάθε ένας από τους δύο αυτούς δικτυακούς τύπους έχει τις δικές του δυνατότητες και απαιτήσεις. Η επιλογή του ενός ή του άλλου τύπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι:

·        Ο όγκος της κυκλοφορίας (traffic size)

·        Το κόστος σχεδίασης και υλοποίησης του δικτύου

·        Το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας

·        Το μέγεθος της επιχείρησης

·        Τον τύπο των συναλλαγών που χρειάζονται οι χρήστες

Στο τμήμα αυτό θα αναλύσουμε αυτούς τους δύο δικτυακούς τύπους και θα μιλήσουμε για τους διάφορους παράγοντες που εμπλέκονται στη διαδικασία επιλογής του ενός ή του άλλου.