2.3.2        ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ   (Περιεχόμενα)

Δύο είναι τα βασικότερα πλεονεκτήματα της μετάβασης σε ένα ψηφιακό σύστημα κινητής τηλεφωνίας:

1)      Χωρητικότητα: Με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι δυνατή η αποδοτικότερη χρησιμοποίηση ενός περιορισμένου φάσματος συχνοτήτων. Μέθοδοι μεγιστοποίησης της χωρητικότητας του δικτύου περιλαμβάνουν, (α) ραδιοπομπούς στενής ζώνης, (β) μικροκελιά, (γ) επιλεκτικά κελιά, (δ) τεχνικές πολυπλεξίας διαίρεσης χρόνου (Time Division Multiplexing), κλπ. Ωστόσο, μερικές από αυτές τις τεχνικές μπορεί να τις προσφέρει και ένα αναλογικό δίκτυο.

2)      Ποιότητα Υπηρεσίας: Η ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Με τις αναλογικές τεχνικές διαμόρφωσης σήματος, όλες οι φυσικές «διαταραχές» που συναντά το μεταδιδόμενο σήμα (π.χ. Multipath reception, παρεμβολές, εξασθένιση, κλπ) εισάγονται άμεσα στα ηχητικά κυκλώματα του δέκτη υποβιβάζοντας έτσι την ποιότητα της επικοινωνίας. Οι ψηφιακές τεχνικές διαμόρφωσης από την άλλη, δεν εισάγουν τέτοιου είδους φαινόμενα στην επικοινωνία. Βασικά, το αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι είτε ένα τέλειο σήμα, είτε τίποτε απολύτως. Με την ψηφιακή τεχνολογία δεν υπάρχουν «μέσες» καταστάσεις.

Ακόμη, η ποιότητα βελτιώνεται και με την προσφορά περισσότερων υπηρεσιών στους χρήστες. Η ψηφιακή τεχνολογία διευκολύνει πολύ την εισαγωγή επιπρόσθετων υπηρεσιών, όπως SMS, μετάδοση δεδομένων, πρόσβαση στο διαδίκτυο, κλπ, υπηρεσίες που με την αναλογική τεχνολογία είναι αδύνατο να προσφερθούν.