2.4.1.3  Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution)    (Περιεχόμενα)

Η EDGE αποτελεί ένα άλλο πρότυπο για τη ταχύτερη μεταφορά δεδομένων μέσα από ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων που υποστηρίζει είναι 384 kbps αν χρησιμοποιηθούν και οι 8 χρονικές σχισμές. Βασικά, η EDGE αρχικά ονομαζόταν GSM384. Αν ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης είναι 384 kbps, τότε αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν 45 kbps σε κάθε σχισμή. Υπό καλές συνθήκες (good propagation conditions), μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες.

Η EDGE αναπτύχθηκε από την Ericsson με αρχικό σκοπό να παρέχει μια εναλλακτική λύση σε εκείνα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία δε θα μπορούσαν τελικά να μεταβούν στην τρίτη γενιά. Με την τεχνολογία EDGE παρέχεται η δυνατότητα στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων με ταχύτητες που είναι πολύ κοντά στις ταχύτητες που επιτυγχάνονται από την τεχνολογία τρίτης γενιάς. Η βασική ιδέα που κρύβεται πίσω από την τεχνολογία EDGE είναι η αύξηση του ρυθμού μετάδοσης δεδομένων στα φυσικά κανάλια των 200 kHz του GSM, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική μέθοδο διαμόρφωσης του σήματος.

Ειδικότερα, ενώ οι υπηρεσίες HSCSD και GPRS χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο διαμόρφωσης σήματος με αυτή του κλασικού GSM, (συγκεκριμένα χρησιμοποιούν την GMSK - Gaussian Minimum Shift Keying), η EDGE βασίζεται σε μια διαφορετική μέθοδο διαμόρφωσης, την 8 - PSK (8 - Phase Shift Keying). Αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί κάθε φορά να προσαρμόζεται αυτόματα στα χαρακτηριστικά του ασύρματου καναλιού και έτσι να μπορεί, σε αποστάσεις κοντά στα BTSs και υπό καλές συνθήκες διάδοσης, να προσφέρει μέχρι και τους μέγιστους ρυθμούς μετάδοσης. Η αλλαγή της μεθόδου διαμόρφωσης του σήματος από GMSK σε 8 PSK, αποτελεί την κεντρική αλλαγή η οποία προετοιμάζει τον κόσμο του GSM για τη μετάβαση στις κινητές τηλεπικοινωνίες τρίτης γενιάς.

Η τεχνολογία EDGE έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η υλοποίησή της να είναι σχετικά απλή. Επειδή το μόνο που αλλάζει είναι η μέθοδος διαμόρφωσης, δε χρειάζονται νέες άδειες λειτουργίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα φυσικά κανάλια, περιοχές συχνοτήτων και σχεδιασμοί κελιών. Το μόνο που χρειάζεται να προστεθεί, είναι ένας πομποδέκτης EDGE (EDGE transceiver) σε κάθε κελί και να γίνουν κάποιες ανανεώσεις στο λογισμικό των BSCs και των BTSs. Ο πομποδέκτης EDGE μπορεί να χειρίζεται την κλασσική κυκλοφορία GSM κανονικά και να μεταπηδά σε τρόπο λειτουργίας EDGE μόλις χρειαστεί.

Οι κινητές συσκευές θα πρέπει επίσης να αναβαθμιστούν, έτσι ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τη νέα τεχνολογία. Μερικές συσκευές EDGE αναμένεται ότι θα μπορούν να υποστηρίξουν τους μεγαλύτερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων μόνο στα κανάλια καθόδου, ενώ άλλες θα μπορούν να λειτουργούν με τους ρυθμούς μετάδοσης EDGE και στα κανάλια ανόδου και στα κανάλια καθόδου. Στη δεύτερη περίπτωση, οι συσκευές αυτές θα πρέπει να υποστούν μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στα τμήματα του πομπού και του δέκτη τους.