2         Λειτουργία του ISDN

Το ISDN μεταφέρει τη φωνή και τα δεδομένα σε δύο μεταφορικά κανάλια (bearer channels-B), τα οποία μπορούν να μεταδώσουν στα 64 Kbps το καθένα. Επίσης υπάρχει ένα κανάλι δεδομένων (D channel ή delta channel), το οποίο λειτουργεί στα 16 ή στα 64 Kbps και προσφέρει σήμανση για τη δημιουργία και την διακοπή μιας σύνδεσης, για την αίτηση υπηρεσιών του δικτύου και για τη δρομολόγηση των δεδομένων στα κανάλια Β. Το κανάλι D χρησιμοποιείται επίσης για τη μεταφορά πακέτων του χρήστη ή για τη μεταφορά πλαισίου, στις περιπτώσεις που το εύρος ζώνης του δεν χρησιμοποιείται για σηματοδοσία και έλεγχο.

Στο παρακάτω σχήμα βλέπουμε τα δύο είδη καναλιών ISDN.

Στο παρακάτω σχήμα βλέπουμε πως τα τρία κανάλια του ISDN καταλήγουν σε απλό τηλεφωνικό ζεύγος

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη σύνδεσης ISDN:

1)      Η διασύνδεση βασικού ρυθμού μετάδοσης (Basic Rate Interface- BRI), η οποία αποτελείται από δύο κανάλια  δεδομένων των 64 kbps (B-channels) και ένα κανάλι ελέγχου 16 kbps (D-channel). Αναφέρεται και σαν «2B+D».

2)      Η διασύνδεση κύριου ρυθμού μετάδοσης (Primary Rate Interface-PRI), η οποία αποτελείται από 23 Β-channels και ένα D-channel (23Β+D) για την Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία, ενώ αποτελείται από 30 Β-channels και ένα D-channel για την Ευρώπη(30B+D).

3)      Το ευρυζωνικό ISDN, το οποίο θα εξεταστεί ξεχωριστά στη συνέχεια.

Εκτός από τα κανάλια B και D  που αναφέραμε υπάρχουν και τα κανάλια Η, τα οποία αποτελούν συνδυασμό των καναλιών Β. Έτσι έχουμε:

·        H0=384kb/sec (6B κανάλια)

·        Η10=1472 kb/sec (23 Β κανάλια)

·        H11=1535 kb/sec (24 Β κανάλια)

·        H12=1920 kb/sec (30 Β κανάλια)

 

2.1       Συσκευές  ISDN

Οι συσκευές ISDN περιλαμβάνουν τερματικά, τερματικούς προσαρμογείς (terminal adapter-TA), συσκευές λήξης δικτύου, εξοπλισμό λήξης γραμμής.

Τα τερματικά ISDN χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα εξειδικευμένα ISDN τερματικά τα οποία αναφέρονται ως τερματικός εξοπλισμός τύπου 1 (terminal equipment type 1-TE1) και τα μη-ISDN τερματικά, όπως οι συσκευές DTE που αναφέραμε σε προηγούμενο κεφάλαιο, οι οποίες προχρονολογούνται του ISDN και αναφέρονται ως τερματικός εξοπλισμός τύπου 2 (terminal equipment type 2-TE2). Οι συσκευές ΤΕ1 συνδέονται στο δίκτυο ISDN με ένα τετραπλό καλώδιο ενώ οι συσκευές ΤΕ2 συνδέονται με έναν τερματικό προσαρμογέα (TA). Ο προσαρμογέας αυτός μπορεί να είναι είτε μεμονωμένος είτε να βρίσκεται μέσα στην ΤΕ2.

Μετά τις ΤΕ1 και ΤΕ2 στο δίκτυο υπάρχουν οι συσκευές τερματισμού δικτύου τύπου 1 (network termination type 1-NT1) ή οι συσκευές τερματισμού δικτύου τύπου 2 (network termination type 2-NT2). Οι συσκευές αυτές συνδέουν την τετραπλή καλωδίωση του συνδρομητή στο συμβατικό δίκτυο δύο καλωδίων.

2.2       Εγκατάσταση του ISDN

Η τυπική οικιακή τηλεφωνική καλωδίωση αποτελείται από 4 καλώδια (δύο ζευγάρια) τα οποία μπορούν να δώσουν δύο αναλογικές γραμμές. Με την συνδεσμολογία BRI, τα δύο αυτά καλώδια μπορούν θεωρητικά να δώσουν 4 ψηφιακές γραμμές. Στην πράξη όμως, κατά την εγκατάσταση του ISDN, το ένα ζευγάρι καλωδίων συνδέεται με το τηλεφωνικό κέντρο. Η τηλεφωνική εταιρία συνδέει το δικό της άκρου του καλωδίου στο ψηφιακό κέντρο και στην άκρη του τοποθετείται μία πρίζα η οποία δίνει μία U-διασύνδεση (U-interface). Η διασύνδεση αυτή διαχειρίζεται τη μεταφορά δεδομένων με υψηλές ταχύτητες ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις με χρήση ενός ζευγαριού καλωδίων.

Για τη σύνδεση αναλογικών συσκευών στο ISDN χρησιμοποιείται μία NT1 συσκευή, η οποία τοποθετείται πάνω στο συνδετήρα U και πολυπλέκει το σήμα.

2.3       Η εγκατάσταση στην πράξη

Για την οικιακή εγκατάσταση ISDN παρέχεται από τον ΟΤΕ η συσκευή netmod, η οποία είναι μια συσκευή τερματισμού τύπου 1. Στη συσκευή αυτή μπορούν να συνδεθούν μέχρι 8 συσκευές ISDN μέσω S-bus [1] , ενώ μπορούν επίσης να εγκατασταθούν δύο αναλογικές συσκευές όπως απλά τηλέφωνα.

Η σύνδεση με τον υπολογιστή μπορεί να γίνει είτε μέσω της θύρας USB είτε μέσω της σειριακής θύρας.

Η σύνδεση στο διαδίκτυο πραγματοποιείται μέσω της συσκευής αυτής. Μπορεί να καθοριστεί αν θα χρησιμοποιούνται και τα δύο Β κανάλια για 128 Kbps ή αν θα χρησιμοποιείται το ένα για 64 Kbps ενώ το άλλο θα παραμένει ελεύθερο για φωνητικές κλήσεις.

Η συσκευή μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να παραμένει μία αναλογική και μία ψηφιακή συσκευή σε λειτουργία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.


2.4       Πολλαπλή Αριθμοδότηση (Multiple Subscriber Number-MSN)

Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει να οριστεί διαφορετικός τηλεφωνικός αριθμός για κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στη συσκευή τερματισμού. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει τόσο για τις αναλογικές όσο και για τις ISDN συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των κλήσεων από τη μία τερματική συσκευή στην άλλη.



[1] Πρόκειται για ειδικό καλώδιο πάνω στο οποίο μπορούν να συνδεθούν οι ISDN συσκευές.