Τυποποίηση του μοντέλου OSI

Ο χρόνος καθιέρωσης ενός προτύπου είναι απόλυτα κρίσιμος για την επιτυχία του. Ο David Clark έχει μια θεωρία για τα πρότυπα που ονομάζει αποκάλυψη των δύο ελεφάντων.

elephants.jpg (39474 bytes)

Το σχήμα αυτό δείχνει το μέγεθος της δραστηριότητας που περιβάλλει ένα νέο αντικείμενο. Όταν το αντικείμενο ανακαλύπτεται για πρώτη φορά, λαμβάνει χώρα μια μεγάλη δραστηριότητα υπό μορφή συζητήσεων, δημοσιεύσεων και συσκέψεων. Μετά από λίγο αυτά κοπάζουν, οι επιχειρήσεις ανακαλύπτουν το αντικείμενο και ακολουθεί το κύμα επενδύσεων των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι βασικό τα πρότυπα να γράφονται στην καμπύλη ανάμεσα στους δύο "ελέφαντες". Εάν γραφούν πολύ νωρίς, πριν τελειώσει η έρευνα, μπορεί το αντικείμενο να μην έχει επεξηγηθεί σωστά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κακών προτύπων. Εάν γραφούν πολύ αργά, μπορεί πολλές εταιρίες να έχουν ήδη κάνει μεγάλες επενδύσεις σε διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, με αποτέλεσμα την ουσιαστική αγνόηση των προτύπων. Εάν το διάστημα μεταξύ των δύο ελεφάντων είναι πολύ μικρό (επειδή όλοι είναι βιαστικοί για να αρχίσουν), οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τα πρότυπα μπορεί να συγκρουστούν.

Είναι η άποψη μερικών ανθρώπων αυτής της επιστήμης, ότι αυτό συνέβη και με το μοντέλο OSI. Πολλές συζητήσεις για το μοντέλο των εφτά επιπέδων δίνουν την εντύπωση, ότι ο αριθμός και τα περιεχόμενα των επιπέδων που έχουν επιλεγεί τελικά ήταν ο μόνος τρόπος ή τουλάχιστον ο ευνόητος τρόπος. Στην παράγραφο που ακολουθεί, σας παρουσιάζουμε μερικά αντίθετα επιχειρήματα.

Θα ήταν πολύ ωραίο εάν όλα και τα εφτά επίπεδα είχαν περίπου το ίδιο μέγεθος και σπουδαιότητα. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το επίπεδο συνόδου έχει περιορισμένη χρήση στις περισσότερες εφαρμογές, και το επίπεδο παρουσίασης είναι σχεδόν άδειο. Στην πραγματικότητα, η Βρετανική πρόταση στον ISO είχε μόνο 5 επίπεδα και όχι 7. Σε αντίθεση με τα επίπεδα συνόδου και παρουσίασης, τα επίπεδα σύνδεσης δεδομένων και δικτύου είναι τόσο γεμάτα που μεταγενέστερη εργασία τα διαίρεσε σε πολλαπλά υποεπίπεδα, που το καθένα έχει και διαφορετικές λειτουργίες

 
     

Αρχή σελίδας
 
(c) 2001 created by Magnet Internet Services