Ασύγχρονος Τρόπος Μεταφοράς (Asynchronous Transfer Mode - ΑΤΜ) - Γενικά

 


Το ΑΤΜ προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα τα οποία κανένα άλλο από τα προαναφερθέντα πρωτόκολλα δεν προσέφερε:

Ταχύτητα : υποστηρίζει ρυθμούς μεταφοράς μέχρι και 622 Mbps.
Επεκτασιμότητα : επιτρέπει το αυξημένο εύρος ζώνης μέσα στις ήδη υπάρχουσες αρχιτεκτονικές.
Αποκλειστικό εύρος ζώνης : εγγυάται το ρυθμό μεταφοράς γία μία υπηρεσία.
Παγκόσμια εφαρμογή : προσφέρει τη δυνατότητα μίας λύσης από άκρο-σε-άκρο, από τοπικό επίπεδο μέχρι WAN.

Ξεκίνησε σαν ένα μέρος του προτύπου B-ISDN που αναπτύχθηκε το 1988 από το CCITT σα μία προσπάθεια αύξησης του εύρους ζώνης του N-ISDN και ενοποίησης των υπαρχόντων δικτύων σε μία ενιαία ομογενή υποδομή που θα υποστηρίζει όλους τους τύπους επικοινωνιακών υπηρεσιών (πχ. δεδομένων και φωνής ταυτόχρονα).

Σε συντομία, το ΑΤΜ είναι μία τεχνολογία μεταγωγής και πολυπλεξίας, σε επίπεδο κυψελίδων (cells). ΑΤΜ σημαίνει “Asynchronous Transfer Mode” δηλαδή “Ασύγχρονος Τρόπος Μεταφοράς” λόγω του τρόπου μεταφοράς των κυψελίδων. Ο τρόπος μεταφοράς λειτουργεί με τρόπο ώστε οι κυψελίδες να αναγνωρίζονται με προθεματικές ετικέτες και όχι από τη χρονική θέση, όπως γίνεται στο Σύγχρονο Τρόπο Μεταφοράς (STM - Synchronous Transfer Mode).

Αρχικά προτάθηκε σαν πρότυπο από την Bellcore, το ερευνητικό τμήμα της AT&T, αλλά και από άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Στην Ευρώπη το ΑΤΜ υποστηρίζεται και εξελίσσεται από το ETSI (European Telecommunications Standard Institute), το οποίο είναι υποεπιτροπή της ITU-T (πρώην CCITT). Η ITU-T αρχικά όρισε το ΑΤΜ σαν μέρος του φακέλου συστάσεων για το B-ISDN (Broadband ISDN).

Στις Ην. Πολιτείες ο υπεύθυνος οργανισμός για την προτυποποίηση του ATM είναι μια υποεπιτροπή του ANSI (American National Standards Institute), η T1S1, που είναι υπεύθυνη για νέα πρότυπα τηλεπικοινωνιών. Ίσως όμως το πιο σημαντικό γκρουπ στο ΑΤΜ αυτή τη στιγμή να είναι το ATM Forum που συνίσταται από πολλές εταιρείες κατασκευής υλικού (hardware) και παροχής υπηρεσιών (service providers), το οποίο αν και δεν είναι επίσημος οργανισμός προτυποποίησης, καθοδηγεί τις εξελίξεις στο νέο και ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα του ΑΤΜ.

Το ΑΤΜ παρέχει είτε σταθερά (PVCs) είτε μεταγώγιμα (SVCs) νοητά κανάλια. Τα νοητά αυτά κανάλια μπορούν να υποστηρίξουν “σταθερό αριθμό δυαδικών ψηφίων” (CBR - Constant Bit Rate) ή “μεταβλητό αριθμό δυαδικών ψηφίων” (VBR - Variable Bit Rate). Κάθε κυψελίδα ΑΤΜ που στέλνεται στο δίκτυο περιέχει πληροφορίες διευθυνσιοδότησης που επιτρέπουν την εγκατάσταση ενός νοητού καναλιού μεταξύ των σημείων αποστολής και λήψης. Στη συνέχεια όλες οι κυψελίδες μεταφέρονται μέσω του νοητού καναλιού με τη σειρά αποστολής τους.

Intro.2.jpg (8477 bytes)

 

 

Κυψελίδα ΑΤΜ


Μία στοιχειώδης κυψελίδα ΑΤΜ αποτελείται από 53 οκτάδες (octets/ bytes) εκ των οποίων:

Οι 5 πρώτες αποτελούν την επικεφαλίδα (header), η οποία περιέχει σε 3 οκτάδες το μοναδικό αναγνωριστικό σύνδεσης VCI ή VPI, μία οκτάδα ελέγχου και μία οκτάδα με κώδικα ανίχνευσης λάθους για την επικεφαλίδα.
Οι υπόλοιπες 48 οκτάδες είναι δεδομένα, με προαιρετικά 4 από αυτές να χρησιμοποιούνται σαν αναγνωριστικά για την ανασυγκρότηση μεγαλύτερων πακέτων για ανώτερα στάδια από το ΑΤΜ σύμφωνα με το μοντέλο OSI.

Η ιδέα του ΑΤΜ είναι αντί να αναγνωρίζει το σύστημα τον αριθμό της σύνδεσης από τη θέση του πακέτου όπως στο STM, απλά να φέρει το πακέτο τον αριθμό της σύνδεσης μαζί με τα δεδομένα, και ταυτόχρονα να κρατά μικρό τον συνολικό αριθμό των bytes σε ένα πακέτο, έτσι ώστε αν χαθεί κάποιο λόγω συμφόρησης, αυτό να έχει ελάχιστη επιρροή στην ροή των δεδομένων και ίσως να μπορεί να ανακτηθεί με ειδικούς αλγόριθμους.

 

 

Στόχος του ΑΤΜ


Στόχος του ΑΤΜ είναι η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου το οποίο θα υποστηρίζει:

Τηλεσυνδιάσκεψη (Video Conferencing)
Συνδιάσκεψη από γραφείο σε γραφείο (Desktop Conferencing)
Εικονοτηλέφωνο (Videophone)
Εικόνα / Ήχος κατά παραγγελία (Audio/Video On Demand)
Εικονικά τοπικά δίκτυα (VLAN: Virtual LANs)
Επικοινωνίες ΑΤΜ μεγάλης χωρητικότητας με κινητούς κόμβους (συνήθως με δορυφορικές ζεύξεις)

 

 
 
     

Αρχή σελίδας
 
(c) 2001 created by Magnet Internet Services