Το επίπεδο προσαρμογής του ΑΤΜ

 


Οι συστάσεις Ι.362 και Ι.363 της CCITT ορίζουν το τρίτο επίπεδο του σωρού πρωτοκόλλων του ΑΤΜ. Το επίπεδο αυτό ονομάζεται επίπεδο προσαρμογής στο ΑΤΜ (AAL - ATM Adaptation Layer) και εκτελεί όλες τις λειτουργίες που απαιτούνται γιά την προσαρμογή των δυνατοτήτων που παρέχονται από το επίπεδο ΑΤΜ στις ανάγκες των ανωτέρων επιπέδων.

wpe1D9.jpg (90543 bytes)

 

 

Γενικό μοντέλο του επιπέδου προσαρμογής στο ΑΤΜ


Γενικά οι λειτουργίες του επιπέδου προσαρμογής στο ΑΤΜ πραγματοποιούνται μόνο στις άκρες του δικτύου και εξαρτώνται από τις υπηρεσίες. Η ITU-T (συστάσεις Ι.362) έχει χωρίσει σε τέσσερις μεγάλες κλάσεις (ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους) τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει το ΑΤΜ. Συγκεκριμένα:

Κλάση Α: Υπηρεσία προσανατολισμένη προς τη σύνδεση, με χρονισμό των δύο άκρων, με σταθερό ρυθμό ροής δεδομένων (CBR), όπως φωνή στα 64Kbps, εξομοίωση κλειστού κυκλώματος γενικά και video σταθερού ρυθμού ροής.
Κλάση Β: Υπηρεσία προσανατολισμένη προς τη σύνδεση, με χρονισμό των δύο άκρων, με μεταβλητό ρυθμό ροής δεδομένων (VBR), όπως video μεταβαλλόμενου ρυθμού ροής (λόγω συμπίεσης).
Κλάση C: Υπηρεσία προσανατολισμένη προς τη σύνδεση, χωρίς απαίτηση χρονισμού των δύο άκρων, με μεταβλητό ρυθμό ροής δεδομένων (VBR), όπως συνδέσεις Χ.25 ή αναμετάδοση πλαισίου (frame relay)
Κλάση D: Υπηρεσία χωρίς σύνδεση, χωρίς απαίτηση χρονισμού των δύο άκρων, με μεταβλητό ρυθμό ροής δεδομένων (VBR), όπως συνδέσεις μεταξύ δύο LANs ή εξομοίωση πρωτοκόλλων ανωτέρου επιπέδου (TCP/IP).

Γιά κάθε μία από τις παραπάνω υπηρεσίες υπάρχει και η αντίστοιχη κλάση ποιότητας υπηρεσίας (Quality of Service - QOS). Αυτή η διάκριση σε κλάσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γιά τη συνολική λειτουργία του δικτύου και προφανώς αν δεν υπήρχε θα έπρεπε το δίκτυο να υποστηρίζει τις πιό αυστηρές απαιτήσεις γιά το σύνολο της κίνησης, με αποτέλεσμα να χάνεται η ευελιξία υποστήριξης των επιμέρους απαιτήσεων.

Το ΑΤΜ εγγυάται ότι τα πακέτα θα ληφθούν από το παραλήπτη με την ίδια σειρά με την οποία στάλθηκαν από τον αποστολέα και με εγγυημένο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων. Από την άλλη όμως, δεν εγγυάται την ασφαλή παράδοση των πακέτων γιατί οι κόμβοι έχουν την δυνατότητα να απορρίψουν πακέτα όταν υπάρχει συμφόρηση ή υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκληθεί συμφόρηση στους ίδιους ή στους διαδοχικούς αυτών κόμβους. Αυτό όμως δεν είναι σοβαρό πρόβλημα για τους σχεδιαστές πολυμεσικών εφαρμογών, αφού υπάρχουν ήδη κώδικες επαναληπτικότητας για ανάνηψη δεδομένων από πακέτα που χάθηκαν.

Όλα αυτά βέβαια στο επίπεδο του ΑΤΜ, επειδή αν χρησιμοποιηθεί μια υπηρεσία ανωτέρου επιπέδου που χρησιμοποιεί το ΑΤΜ σα μέσο μεταφοράς, τότε είναι πιθανή η παράδοση εκτός σειράς, αφού η υπηρεσία μπορεί να διαλέξει να χρησιμοποιεί παραπάνω από μία συνδέσεις ΑΤΜ (πιθανώς με διαφορετικά μονοπάτια, άρα και με διαφορετικό χρόνο μεταφοράς από άκρο-σε-άκρο). Όταν είναι απαραίτητη η ασφαλής μεταφορά δεδομένων από άκρο σε άκρο, τότε είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση κάποιου πρωτοκόλλου ανωτέρου επιπέδου όπως το TCP.

 

 
 
     

Αρχή σελίδας
 
(c) 2001 created by Magnet Internet Services