Δίκτυα Ethernet υψηλών ταχυτήτων

 


100Mbps Ethernet


Ο στόχος του γρήγορου Ethernet των 100 Mbps είναι να ξεπεραστούν οι περιορισμοί του CSMA/CD, χωρίς όμως να χρειαστεί να εγκαταλειφθεί η υπάρχουσα η υποδομή και χωρίς να γίνουν νέες μεγάλες επενδύσεις για την εισαγωγή νέας τεχνολογίας. Υπάρχουν τρία πρότυπα που υλοποιούν αυτό το σχέδιο.

IEEE 802.12 (Τοπικό δίκτυο ζήτησης προτεραιότητας-Demand Priority LAN)

Tα δίκτυα ζήτησης προτεραιότητας αρχικά προτάθηκαν ως 100Base-VG (Voice Grade) και στη συνέχεια προωθήθηκαν ως 100Base-VG AnyLAN από τις εταιρείες AT&T, Hewlett Packard και ΙΒΜ.

Παρόλες τις ομοιότητες του 100Base-VG AnyLAN με το οικείο 802.3, χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους σηματοδοσίας. Σε αντίθεση με το 10Base-T, η μέθοδος πρόσβασης βασίζεται στο Πρωτόκολλο Ζήτησης Προτεραιότητας (Demand Priority Access - DPA). Συγκεκριμένα, ένας σταθμός που θέλει να μεταδώσει, ζητάει πρώτα το δικαίωμα πρόσβασης στο μέσο και στη συνέχεια περιμένει τη σειρά του γιά να μεταδώσει. Η επιλογή του ποιός μεταδίδει γίνεται στο κομβικό σημείο (hub).

Επίσης το 100Base-VG AnyLAN υποστηρίζει κανονική και υψηλή προτεραιότητα αιτήσεων είτε από το σταθμό εργασίας είτε από την εφαρμογή.

Tα δίκτυα 100Base-VG χρησιμοποιούν ιεραρχική δομή τύπου αστέρα. Η γραμμή σύνδεσης μεταξύ σταθμού και hub υλοποιείται με καλώδια UTP 4 ζευγών. Επιπλέον, το Πρωτόκολλο Ζήτησης Προτεραιότητας προσφέρει και δυνατότητες ισοχρονισμού, ώστε να εξασφαλίζεται το απαιτούμενο εύρος ζώνης για εφαρμογές πολυμέσων.

 

Fast Ethernet (100Base-T, 100 Mbps - CSMA/CD)

Eίναι πλήρως συμβατό με το πρωτόκολλο CSMA/CD, έχει ταχύτητα 100Mbits/sec πάνω σε καλώδιο UTP, μέγιστη απόσταση τμήματος 100 μέτρα και απόσταση μεταξύ repeaters 10 μέτρα. Προωθείται από τις εταιρείες 3Com, SUN Microsystems και Intel.

Είναι ένα οικονομικό μοντέλο με μεγάλη απόδοση και πιθανώς το πιό εύκολα εφαρμόσιμο από τα μοντέλα υψηλών ταχυτήτων. Όμως οι ομοιότητες του με το 10Base-T το επιφορτίζουν με δυσκολίες στην επεκτασιμότητα.

 

IEEE 802.9a (Isochronous Ethernet)

Η ιδέα του ισόχρονου Ethernet (Isochronous Ethernet, IsoEthernet) είναι να προστεθούν στο κλασικό Ethernet, μέσω μιάς αποδοτικότερης τεχνικής κωδικοποίησης 6.144 Mbps, τα οποία παρέχουν 96 ισόχρονα Β κανάλια των 64 Kbps. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο διαφορετικά δίκτυα πάνω στο ίδιο μέσο.

Οι κόμβοι μπορούν να επικοινωνούν όπως στο κλασικό Ethernet, διαμέσου του καναλιού δεδομένων των 10Mbps, ή να εγκαθιστούν κυκλώματα επικοινωνίας αθροίζοντας μερικά από τα 96 ισόχρονα Β κανάλια. Το IsoEthernet διακρίνει τις εφαρμογές σε δύο κατηγορίες: αυτές που απαιτούν ισόχρονες υπηρεσίες και αυτές που αρκούνται στο κλασικό Ethernet. Αυτή η κατηγοριοποίηση λύνει αρκετά προβλήματα, αλλά η απόδοση του IsoEthernet είναι σαφώς κατώτερη του 100Base-VG AnyLAN.

 

 

ANSI X3T9.5 Προσαρμοστής Κατανεμημένων Δεδομένων με οπτική ίνα (FDDI - Fibre Distributed Data Interface)


Βασίζεται στο πρότυπο ΙΕΕΕ 802.5 και περιγράφει ένα τοπικό δίκτυο με μέσο μετάδοσης οπτική ίνα και ρυθμό μεταφοράς 100 Mbps. Η τοπολογία του είναι παρόμοια με αυτή του Token Ring και η πρόσβαση στο μέσο ελέγχεται με ένα κουπόνι. Οι διαφορές είναι:

Ο σταθμός που μεταδίδει, εισάγει ένα κουπόνι στο δακτύλιο γιά τον αμέσως επόμενό του σταθμό, αμέσως μόλις τελειώσει τη μετάδοση των πλαισίων του
Η σύλληψη του κουπονιού από το σταθμό γίνεται με πλήρη απορρόφηση και όχι με αλλαγή σε κάποια δυαδικά ψηφία.

Το FDDI-II είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει εφαρμογές πολυμέσων πραγματικού χρόνου. Το συνολικό εύρος ζώνης διαιρείται σε κανάλια σταθερού εύρους. Υπάρχουν 16 τέτοια κανάλια των 6.144 Μbps, που ονομάζονται wideband channels. Αυτά τα κανάλια λειτουργούν ως κυκλώματα και μπορούν να διαιρεθούν από ένα σταθμό σε μικρότερα κανάλια εύρους πολλαπλάσιου των 8Kbps. Κάθε κανάλι είναι ανεξάρτητο και προσφέρει εγγυημένο bit rate. Με αυτόν τον τρόπο το FDDI-II προσφέρει πραγματικό ισοχρονισμό ανάλογο με αυτόν που επιτυγχάνουν τα δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος.

Επειδή το κόστος εγκατάστασης οπτικών ινών είναι διπλάσιο από αυτό των καλωδίων χαλκού, γίνονται προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνολογία και σε καλώδια UTP (Copper Distributed Data Interface, CDDI).

 

 
 
     

Αρχή σελίδας
 
(c) 2001 created by Magnet Internet Services