Τοπολογία Διαύλου
Σε ένα δίκτυο Διαύλου η μεταφορά των πακέτων από σταθμό γίνονται με την χρήση ενός κοινού μέσου πάνω στο οποίο και συνδέονται διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του διαύλου είναι πως όλοι οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι πάνω στο δίκτυο έχουν την δυνατότητα μετάδοσης ο κάθένας των δικών του πακέτων απευθείας στους υπολοίπους. Αυτό πργματοποιείτε καθώς η μετάδοση του σήματος μπορεί να γίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις του «αγωγού».
Η περίπτωση του διαύλου εγκυμονεί και ορισμένα μειωνεκτήματα κατά την χρήση ως τοπολογία σε ένα Lan. Αρχικά δεν μπορεί να υπάρξει παράλληλη μετάδοση πακέτων από δύο υπολγιστές μαζί, καθώς η δυνατότητα αυτή δεν καλύπτετε από τον δίαυλο. Ένα δεύτερο μειονέκτημα της τοπολογίας αυτή είναι ότι τα πακέτα παραλαμβάνονται από όλους τους σταθμούς που υπάρχουν συνδεδεμένοι πάνω στον δίαυλο.
Η επίλυση του προβλήματος της ταυτόχρονης μετάδοσης γίνετε μέσω της χρήσης συστημάτων διαιτησίας τα οποία καθορίζουν την σειρά προτεραιότητας κατά την χρήση του διαύλου.
Η τοπολογία αυτή πολλές φορές παρουσιάζει αδυναμία στην υποστήριξη μεγάλων πακέτων ή ακόμα και στην αποστολή πακέτων σε μεγάλη απόσταση καθώς υπάρχει πιθανότητα αλλίωσης του σήματος. Το πρόβλημααυτό αντιμετοπίζετε με την χρήση repeaters οι οποίοι αναλαμβάνούν την ενδυνάμοση του σήματος και την επαναπροώθηση του στους επόμενους σταθμούς.
Η τοπολογία του διαύλου μπορεί να υλοποιηθεί κυρίως με δύο τρόπους:
Οι ταχύτητα και στις δύο περιπτώσεις φτάνει τα 10Mb και φανερώνετε από τον (10) που υπάρχει στην αρχή. Η μέγιστη απόσταση που καλύπτετε βρίσκετε αν πολλαπλασιαστεί ο δεύτερος αριθμός που υπάρχει με το 100.
PLAY |
|
PLAY |