1.2.2      Κάρτες Δικτύου   (Περιεχόμενα)

Στο τμήμα αυτό θα μιλήσουμε για τις κάρτες δικτύου και θα περιγράψουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά τους, με τα οποία μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι κατά την υλοποίηση ενός δικτύου.

Οι κάρτες δικτύου, ή αλλιώς Network Interface Cards (NICs) παρέχουν στον υπολογιστή τη φυσική σύνδεσή του με το δίκτυο. Ο κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο κάνει χρήση κάποιας κάρτας δικτύου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κάρτα προσαρμόζεται στην κατάλληλη θύρα επέκτασης του υπολογιστή, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του. Παρόλα αυτά υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις όπου η κάρτα συνδέεται στον υπολογιστή ως μια εξωτερική οντότητα, μέσω της σειριακής ή της παράλληλης θύρας. Οι “εσωτερικές” κάρτες δικτύου, εκείνες δηλαδή που συνδέονται σε υποδοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό του υπολογιστή, χρησιμοποιούνται στη διασύνδεση ενός υπολογιστή PC και ενός Macintosh.

1.2.2.1         Οι βασικές λειτουργίες μιας κάρτας δικτύου  (Περιεχόμενα)

Ο ρόλος μιας NIC είναι να λαμβάνει πληροφορίες από τον υπολογιστή, να τις μορφοποιεί κατάλληλα και να τις αποστέλλει μέσω του καλωδίου σε μια άλλη NIC. Η NIC-παραλήπτης, λαμβάνει την πληροφορία, τη μετασχηματίζει σε μια μορφή κατανοητή από τον υπολογιστή και τη μεταβιβάζει στον υπολογιστή.

Ο ρόλος μιας κάρτας δικτύου μπορεί να διασπαστεί σε επτά βήματα:

1)      Επικοινωνία Υπολογιστή-κάρτας

2)      Προσωρινή αποθήκευση, μορφοποίηση της πληροφορίας

3)      Μετασχηματισμός από παράλληλη σε σειριακή μορφή

4)      Κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση

5)      Πρόσβαση στο καλώδιο (μέσο μετάδοσης)

6)      Χαιρετισμός (handshaking)

7)      Μετάδοση και λήψη

Με αυτά τα βήματα, λαμβάνεται η πληροφορία από τη μνήμη του υπολογιστή και τοποθετείται στο καλώδιο. Αν αντιστρέψουμε τη σειρά τους μπορούμε να δούμε τη διαδικασία εκείνη με την οποία η πληροφορία εξέρχεται από το καλώδιο και καταλήγει στην κεντρική μνήμη του υπολογιστή.