1.2.3.4         Το πρότυπο 100BASEX   (Περιεχόμενα)

Με τα νέα πρότυπα της αρχιτεκτονικής Ethernet, τα όρια στην ταχύτητα των τοπικών δικτύων γνώρισαν μια ώθηση πέρα από την ταχύτητα των 10 Mbits ανά δευτερόλεπτο. Αυτά τα νέα πρότυπα έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την χρήση εφαρμογών, οι οποίες έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ταχύτητα και σε εύρος ζώνης. Τέτοιου τύπου εφαρμογές είναι:

Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των παραπάνω εφαρμογών, αλλά και γενικότερα για την αύξηση των δυνατοτήτων ενός τοπικού δικτύου Ethernet, υπάρχουν σήμερα δύο πρότυπα:

Και τα δύο αυτά πρότυπα είναι περίπου 5 με 10 φορές ταχύτερα από τα παραδοσιακά πρότυπα Ethernet των 10 Mbps, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν και τη συμβατότητά τους με τα υπάρχοντα συστήματα καλωδίωσης του προτύπου 10Base-T. Αυτό σημαίνει ότι η αναβάθμιση από ένα δίκτυο 10Base-T σε ένα των 100 Mbps, είναι σχετικά εύκολη και σχεδόν άμεση. Στο τμήμα αυτό θα μιλήσουμε για το δεύτερο πρότυπο, το 100BaseX Ethernet.

Το πρότυπο 100BaseX-Ethernet, αλλιώς γνωστό και ως Fast Ethernet, αποτελεί μια επέκταση του υπάρχοντος προτύπου Ethernet για τα 10 Mbps. Για την υλοποίησή του χρησιμοποιείται καλωδίωση σύστροφου ζεύγους κατηγορίας 5, για τον έλεγχο της πρόσβασης στο μέσο χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο CSMA/CD και ακολουθεί μια τοπολογία παρόμοια με του προτύπου 10Base-T, δηλαδή φυσική τοπολογία αστεριού, όπου όλοι οι σταθμοί είναι συνδεδεμένοι σε κάποιο κεντρικό κόμβο (hub) και λογική τοπολογία διαύλου.

Στο πρότυπο 100BaseX, περιλαμβάνονται τρεις προδιαγραφές καλωδίωσης:

Λειτουργικά Συστήματα και Ethernet

Παρακάτω παρατίθεται μια λίστα με μερικά από τα λειτουργικά συστήματα δικτύωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τοπικό δίκτυο Ethernet: