2.3.3.2  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ   (Περιεχόμενα)

Το GSM πρωτόκολλο χρησιμοποιεί τρεις τεχνικές ταυτόχρονα για το διαμοιρασμό των καναλιών: FDMA, SDMA και TDMA. Ξεκινώντας από την γενικότερη και προχωρώντας προς την ειδικότερη τεχνική, έχουμε:

Στα παρακάτω σχήματα δίδεται μια αναπαράσταση των τριών αυτών τεχνικών πολυπλεξίας.







ΤΥΠΟΙ ΠΑΚΕΤΩΝ ΣΤΑ ΨΕΥΔΟΚΑΝΑΛΙΑ

Στο GSM, τα πακέτα που ανταλλάσσονται σε ένα ψευδοκανάλι μπορούν να ανήκουν σε έναν από τους παρακάτω τύπους:

Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται μια normal burst:





  • Πλαίσιο Τυχαίας Πρόσβασης - Random Access Burst. Ο τύπος αυτός πλαισίου ονομάζεται έτσι, γιατί μεταδίδεται από το MS σε τυχαίες χρονικές στιγμές και μόνο όταν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση αρχικά στο δίκτυο. Η περίοδος σκοπιάς είναι μεγαλύτερη στον τύπο αυτό, γιατί λαμβάνεται υπόψη η καθυστέρηση διάδοσης που υπάρχει μεταξύ του MS και του BTS. Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται μια random access burst.




  • Πλαίσιο Διόρθωσης Συχνότητας - Frequency Correction Burst. Ο τύπος αυτός μεταδίδεται από το BTS σε τακτά χρονικά διαστήματα με όλα τα bits 0 (εκτός από τα trailing bits), έτσι ώστε να προκύψει ένα φέρον σε μία συχνότητα. Το MS μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την ακολουθία για να προσδιορίσει τα όρια, τη διάρκεια και την κατάταξη των χρονικών σχισμών καθώς και τη συχνότητα (κανάλι) που χρησιμοποιείται στο συγκεκριμένο κελί για να μεταδίδει πληροφορίες ελέγχου. Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται η δομή της frequency correction burst.




  • Πλαίσιο Συγχρονισμού - Synchronization Burst. Το πλαίσιο είναι ένα από τα πρώτα που περιμένει να λάβει το MS από το BTS, όταν θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο. Οι κωδικοποιημένες πληροφορίες του πλαισίου περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το σταθμό βάσης πομποδέκτη και προσδιορίζουν την προκαθορισμένη ακολουθία (training sequence) που χρησιμοποιείται από το συγκεκριμένο BTS. Υπάρχουν στο σύνολο 8 προκαθορισμένες ακολουθίες και το BTS χρειάζεται να προσδιορίσει στο MS ποια απ’ όλες χρησιμοποιεί.




  • ΕΠΙΠΕΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ (Signaling Layers) [10]

    Στο υποκεφάλαιο 2.3.3.1 μιλήσαμε για την αρχιτεκτονική του συστήματος GSM, όπου αναφερθήκαμε στα τμήματα και στις βάσεις δεδομένων από τις οποίες αποτελείται. Το τμήμα αυτό ασχολείται με τα επίπεδα της διαχείρισης και ελέγχου στο GSM, έτσι ώστε να πάρουμε μια ιδέα για το πως χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν τα διάφορα τμήματα του GSM μεταξύ τους. Στο GSM υπάρχουν πολλά επίπεδα διαχείρισης. Ένα από αυτά είναι το επίπεδο της διαχείρισης της επικοινωνίας (Communication Management - CM), το οποίο ασχολείται με την εγκατάσταση και τη διαχείριση των κλήσεων από και προς το MS (π.χ. αποστολή / κωδικοποίηση και λήψη / αποκωδικοποίηση της φωνής, αποστολή SMS, κλπ).

    Τα επίπεδα διαχείρισης, αποτελούν τμήματα μιας στοίβας πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται από τις επικοινωνιακές οντότητες (MS, BTS, MSC, κλπ), διαμέσου των συνδετικών τους (interfaces - Um, Abis, A, κλπ), στα οποία προαναφερθήκαμε περιληπτικά. Τα πρωτόκολλα αυτά είναι εγκατεστημένα ως λογισμικό, ή ως υλικολογισμικό, στις συσκευές που χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα συνδετικά. Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει τη στοίβα πρωτοκόλλων διαχείρισης στο GSM. Το κάθε επίπεδο αποτελείται από το δικό του σύνολο μηνυμάτων τα οποία ανταλλάσσει μέσω του ραδιοκαναλιού στα ψευδοκανάλια (αν πρόκειται για επικοινωνία από το MS προς το BTS), είτε μέσω του καναλιού που προσδιορίζεται από το αντίστοιχο συνδετικό (αν πρόκειται για επικοινωνία μεταξύ δύο άλλων οντοτήτων).





    Στο παραπάνω σχήμα βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετά πρωτόκολλα που διαχειρίζονται την επικοινωνία μεταξύ των οντοτήτων του συστήματος GSM. Η περιγραφή όλων αυτών είναι τρομερά ογκώδης και ξεφεύγει από τους σκοπούς του κειμένου αυτού. Εμείς θα αναφερθούμε περιληπτικά στο επίπεδο του Mobility Management (ΜΜ).

    Mobility Management Layer

    Το επίπεδο αυτό ασχολείται με τα θέματα που προκύπτουν στην επικοινωνία καθώς ένας χρήστης μετακινείται από περιοχή σε περιοχή (Location Management) καθώς επίσης και με την επικύρωση και την ασφάλεια του χρήστη (User Authentication).

    Η διαχείριση της τοποθεσίας (Location Management) περιλαμβάνει τη συνεχής ενημέρωση του δικτύου σχετικά με τις τρέχουσες θέσεις όλων των MSs που βρίσκονται σε λειτουργία, έτσι ώστε να είναι δυνατή η δρομολόγηση των εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων προς και από αυτά.

    Η ενημέρωση του δικτύου σχετικά με την αλλαγή της τοποθεσίας ενός χρήστη ξεκινά από το MS, είτε μόλις αυτό ενεργοποιηθεί σε μια περιοχή, είτε όταν μεταβεί από μια περιοχή σε μια άλλη. Προσέξτε ότι δε μιλάμε για κελιά, αλλά για περιοχές. Αυτό που γίνεται στο GSM είναι ότι τα κελιά του δικτύου ομαδοποιούνται σε περιοχές κελιών (cell areas), έτσι ώστε να εξοικονομείται εύρος ζώνης και να ελαχιστοποιείται ο φόρτος του δικτύου σχετικά με τον αριθμό των μηνυμάτων ειδοποίησης (paging messages) που στέλνει ένα MS καθώς μεταβαίνει σε άλλη περιοχή. Κατά συνέπεια, η διαδικασία ενημέρωσης αλλαγής τοποθεσίας (Location Updating), γίνεται κατά την αλλαγή περιοχών από το MS και όχι κελιών.

    Στη γενική της περίπτωση, η διαδικασία του Location Updating, κάνει χρήση ενός από τα κέντρα και δύο βάσεων δεδομένων: το MSC και τις βάσεις HLR και VLR. Μόλις ένα MS ενεργοποιηθεί σε μια περιοχή ή μεταβεί σε μια καινούργια, αυτόματα αποστέλλει ένα μήνυμα ενημέρωσης (update message) στο MSC/VLR που ελέγχει την περιοχή εκείνη. Το MSC στη συνέχεια καταγράφει τις πληροφορίες της νέας τοποθεσίας και τις αποστέλλει στη βάση HLR του δικτύου, συνήθως με τη μορφή της διεύθυνσης του συγκεκριμένου VLR (τα VLRs στο GSM έχουν δικό τους σύστημα διευθυνσιοδότησης). Αν ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα της παροχής υπηρεσιών, τότε η βάση HLR αποστέλλει πίσω στο νέο MSC/VLR, ένα επιλεγμένο υποσύνολο πληροφοριών σχετικών με το χρήστη, απαραίτητων για τη διαχείριση των κλήσεων και στέλνει ένα μήνυμα ακύρωσης της εγγραφής στο παλαιό MSC/VLR. Η διαδικασία αυτή απεικονίζεται στο παρακάτω σχήμα.





    Το επίπεδο αυτό ασχολείται και με την επικύρωση του χρήστη (user authentication). Για να μπορεί ένας χρήστης να χρησιμοποιήσει με τη συσκευή του το δίκτυο, θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι. Αυτό ονομάζεται επικύρωση και για την εκτέλεσή της χρησιμοποιούνται το MS και το κέντρο επικύρωσης (Authentication Center - AuC). Στην κάρτα SIM του κάθε συνδρομητή περιέχεται ένας μυστικός αριθμός (όχι το PIN) και ένας αλγόριθμος κρυπτογράφησης, αντίγραφα των οποίων βρίσκονται αποθηκευμένα και στο AuC. Κατά την επικύρωση, το AuC αποστέλλει στο MS έναν τυχαίο αριθμό. Στη συνέχεια και το MS και το AuC χρησιμοποιούν αυτόν τον τυχαίο αριθμό σε συνδυασμό με τον μυστικό αριθμό και με τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης για να παράγουν έναν αριθμό, ή αλλιώς, μια υπογεγραμμένη απάντηση (Signed Response - SRES), η οποία αποστέλλεται από το MS πίσω στο AuC. Εάν η SRES που στάλθηκε από το κινητό είναι ίδια με την SRES που υπολογίστηκε από το AuC, τότε η επικύρωση του χρήστη στο δίκτυο είναι επιτυχής.

    Ένα άλλο επίπεδο ασφάλειας που εκτελείται από το MM, αφορά τον ίδιο τον εξοπλισμό της κινητής συσκευής. Όπως είπαμε, το κάθε MS χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό σειριακό αριθμό, ο οποίος ονομάζεται IMEI. Όλοι αυτοί οι αριθμοί αποθηκεύονται στη βάση EIR (Equipment Identity Register). Η EIR σε μια ερώτηση σχετικά με την κατάσταση του MS με το συγκεκριμένο IMEI μπορεί να επιστρέψει μια από τις ακόλουθες απαντήσεις:

    White-Listed: που σημαίνει ότι το MS είναι ελεύθερο να χρησιμοποιήσει το δίκτυο

    Gray-Listed: που σημαίνει ότι το MS μπορεί να χρησιμοποιήσει το δίκτυο, αλλά βρίσκεται υπό επιτήρηση.

    Black-Listed: που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κινητό είτε έχει αναφερθεί ως κλεμμένο, είτε δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις (π.χ. έχει πολύ μεγάλο επίπεδο ισχύος), οπότε και του απαγορεύεται η σύνδεση με το δίκτυο.