3         Ευρωζωνικό ISDN (Broadband ISDN)

Η ανάγκη για όλο και περισσότερο εύρος ζώνης καθώς και το ενδιαφέρον για τη μεταφορά δεδομένων με υψηλές ταχύτητες, όπως και η ανάπτυξη νέων εφαρμογών οδήγησαν στην δημιουργία του ευρυζωνικού ISDN.

Το ευρυζωνικό ISDN προσφέρει υπηρεσίες που μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες:

1)      Υπηρεσίες αλληλεπίδρασης, οι οποίες περιλαμβάνουν επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των χρηστών ή μεταξύ ενός χρήστη και ενός παροχέα υπηρεσίας (π.χ. τηλεφωνική επικοινωνία). Το επιπλέον εύρος ζώνης δίνει τη δυνατότητα υποστήριξης εφαρμογών όπως η βιντεοτηλεφωνία, η βιντεοδιάσκεψη και η πολύ υψηλή ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων. Επίσης, υποστηρίζονται υπηρεσίες μετάδοσης μηνυμάτων, όπως ηχητικό και τηλεοπτικό ταχυδρομείο (video and voice mail) καθώς και εφαρμογές πολυμέσων και το παραδοσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Τέλος, στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι υπηρεσίες ανάκτησης, με τις οποίες ο χρήστης έχει πρόσβαση σε δημόσιες αποθήκες πληροφοριών. Στην περίπτωση αυτή οι πληροφορίες αποστέλλονται στο χρήστη κατά απαίτηση (π.χ. τηλε-αγορές, videotex).

2)       Υπηρεσίες διανομής, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο υπηρεσίες εκπομπής και χρησιμοποιούνται κυρίως για μονόδρομη αλληλεπίδραση από έναν παροχέα σε ένα χρήστη. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης μπορεί να μην ελέγχει την μετάδοση, όπως για παράδειγμα μία τηλεοπτική εκπομπή, ή να μπορεί να ελέγξει κατά ένα μέρος τη μετάδοση, όπως π.χ με το τηλεκέιμενο (teletext). Το ευρυζωνικό ISDN αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στις υπηρεσίες αυτές ως φορέας για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (high definition TV-HDTV)

Οι ανάγκες για εύρος ζώνης για τις παραπάνω εφαρμογές φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Στην τελευταία στήλη (burstiness) έχουμε το λόγο του ρυθμού μετάδοσης σε ώρα αιχμής προς το μέσο ρυθμό μετάδοσης:

Υπηρεσία

Ρυθμός μετάδοσης (Mb/s)

Εκρηκτικότητα (Burstiness)

Δεδομένα

1.5-130

1-50

Μεταφορά κειμένων

1.5-45

1-20

Βιντεοδιάσκεψη ή βιντεοτηλεφωνία

1.5-130

1-5

Ευρυζωνικό βίντεο

1.5-130

1-20

TV

30-130

1

HDTV

130

1

Για να είναι δυνατή η παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών σε πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, απαιτείται υψηλή χωρητικότητα του δικτύου, η οποία δεν μπορεί να προσφερθεί από το κλασσικό ISDN, το οποίο αναφέρεται και ως ISDN στενής ζώνης (narrowband ISDN ή N-ISDN). Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται το ευρυζωνικό ISDN.

3.1       Αρχιτεκτονική του Δικτύου

Το B-ISDN πρέπει να προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες στενής ζώνης για να λόγους συμβατότητας, σηματοδοσία από το χρήστη προς το δίκτυο, εσωτερική σηματοδοσία στο δίκτυο για να μπορεί να επιτρέπει την παροχή και τον έλεγχο των πόρων, σηματοδοσία μεταξύ των χρηστών για να επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν πληροφορίες ελέγχου, λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου. Επίσης πρέπει να προσφέρονται δυνατότητες διαχείρισης του δικτύου.

Το B-ISDN μπορεί να είναι προσανατολισμένο προς σύνδεση (connection oriented) ή μη προσανατολισμένο προς σύνδεση (connectionless). Η ευρυζωνική μετάδοση εξασφαλίζεται με τη χρήση ΑΤΜ.

Η κάθε λογική σύνδεση αποτελεί ένα εικονικό κανάλι. (virtual channel-vc). Πολλά εικονικά κανάλια δημιουργούν ένα εικονικό μονοπάτι (virtual path-vp). Η σχέση μεταξύ των εικονικών καναλιών και του εικονικού μονοπατιού φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

Τα εικονικά κανάλια προσδιορίζονται στο τέλος κάθε σύνδεσης από ένα προσδιοριστή εικονικού καναλιού (virtual channel identifier- VCI). Τα εικονικά κανάλια που συνδέουν χρήστες είναι μονής κατεύθυνσης. Με παρόμοιο τρόπο το εικονικό μονοπάτι έχει τον προσδιοριστή εικονικού μονοπατιού (virtual path identifier-VPI).  Το ζευγάρι VCI/ VPI προσδιορίζει με μοναδικό τρόπο τη ροή δεδομένων από χρήστη σε χρήστη και μεταφέρεται στην επικεφαλίδα ενός κελιού ΑΤΜ.

Η ρύθμιση των VCC και VPC μεταξύ των χρηστών του B-ISDN μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Έτσι για τα VCC μπορεί ο χρήστης να είναι συνδρομητής σε ένα μόνιμο VCC, ή να υπάρχει VCC το οποίο λειτουργεί με διακόπτη (switched VCC) ή να υπάρχει ήδη ένα VCC μεταξύ των χρηστών και να το χρησιμοποιούν διαδικασίες σηματοδοσίας από χρήστη σε χρήστη για τη δημιουργία ενός άλλου VCC.

Για τα VPC μπορούμε αντίστοιχα να έχουμε δημιουργία μέσω συνδρομής, ή δημιουργία μέσω διαδικασιών διαχείρισης από τους χρήστες του B-ISDN δικτύου ή από το ίδιο το δίκτυο.