2 Τεχνολογίες μητροπολιτικών δικτύων

Στην παράγραφο αυτή θα αναφέρουμε συνοπτικά ορισμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα μητροπολιτικά δίκτυα

2.1 SONET/SDH

To SONET/SDH χρησιμοποιείται στα μητροπολιτικά δίκτυα τα τελευταία δέκα χρόνια. Αποτελούσε το βασικό επίπεδο επικοινωνίας τόσο για τα δίκτυα που βασίζονται στην πολυπλεξία του χρόνου όσο και για τα υπόλοιπα δίκτυα δεδομένων. Η υλοποίησή του είναι αρκετά ακριβή ενώ λόγω του περιορισμού στο OC-768, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλη ΙΡ κυκλοφορία.

2.2 ΑΤΜ

Το ΑΤΜ προτιμάται διότι μπορεί να εγκλωβίσει πολλά διαφορετικά πρωτόκολλα και τύπους κυκλοφορίας σε μια κοινή μορφή για μεταφορά μέσα από ένα SONET δίκτυο.

Το ΑΤΜ είναι αρκετά ακριβό στην υλοποίησή του αλλά παραμένει δυνατό στον τομέα των μητροπολιτικών δικτύων διότι μπορεί να προσφέρει υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και ταυτόχρονο έλεγχο κυκλοφορίας. Οι συσκευές ΑΤΜ χρησιμοποιούνται για να τερματίσουν την κυκλοφορίας σε περιπτώσεις όπως η φωνή μέσω ΙΡ (Voice over IP-VoIP), η Γραμμή Αμέσου Εξυπηρέτησης (Direct Service Line-DSL) και η αναμετάδοση πακέτου (Frame Relay).

2.3 Gigabit Ethernet

To Gigabit Ethernet είναι μία τεχνολογία στην οποία μπορούμε να μεταβούμε πολύ εύκολα από το κλασικό Ethernet ή την οποία μπορούμε να ενσωματώσουμε στο κλασικό Ethernet. Είναι πολύ πιο φτηνή από τις υπόλοιπες τεχνολογίες που προσφέρουν τον ίδιο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει Ποιότητα Υπηρεσίας (Quality of Service) από μόνη της.

Το πιο σύγχρονο Gigabit Ethernet είναι το 10 Gigabit Ethernet και προέκυψε από την ανάγκη διασύνδεσης των τοπικών δικτύων τα οποία λειτουργούν στα 10, 100 ή 1000 Mbps. Με χρήση ενός 1550-nm σειριακό laser, το 10 GBE μπορεί να φτάσει από 40 ως και 80 km με μονότροπη οπτική ίνα. Έτσι ένας παροχέας υπηρεσιών μπορεί να έχει ένα Ethernet δίκτυο πάνω σε σκοτεινή ίνα χωρίς τη χρήση SONET ή ATM, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσφέρει ταχύτητες των 10/100/1000 Mbps σε πολύ χαμηλό κόστος.

Η τεχνολογία του είναι απλή, αξιόπιστη και ευπροσάρμοστη. Επίσης η διαχείριση ενός δικτύου Ethernet είναι πολύ απλή.

2.4 Τεχνολογία ΙΡ

Η   τεχνολογία ΙΡ μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις προηγούμενες. Έτσι μπορούμε να έχουμε ΙΡ πάνω σε ATM και SONET, ΙΡ πάνω σε SONET, ή IP πάνω σε Gigabit Ethernet ή 10 Gigabit Ethernet.

Η τεχνολογία ΙΡ εξετάζεται σε ξεχωριστό κεφάλαιο.

2.5 Κατανεμημένη Ουρά Διπλής Αρτηρίας (Distributed Queue Dual Bus-DQDB) και Μεταγώγιμη Υπηρεσία Πολλών Εκατομμυρίων Δυαδικών Ψηφίων (Switched Multi-megabit Data Service-SMDS)

Η αρχιτεκτονική αυτή για ΜΑΝ αποτελείται από διασυνδεδεμένες γέφυρες, δρομολογητές και/ ή πύλες. Σε κάθε υποδίκτυο υπάρχουν δύο αρτηρίες στις οποίες τα δεδομένα κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Το δίκτυο DQDB αποτελείται από κόμβους οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι και στις δύο αρτηρίες και έχουν δυνατότητα για ανάγνωση και εγγραφή.

Η μετάδοση των δεδομένων στα δίκτυα αυτά γίνεται με τη χρήστη της διαδικασίας SMDS.