ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Το παρακάτω φύλλο εργασίας περιέχει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενός τμήματος σπουδαστών ΤΕΙ στο μάθημα Γλώσσα Προγραμματισμού C.
Στα κελιά Ε7:Ε12 καταχωρίσαμε τις απουσίες που έκαναν οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια τού εξαμήνου.

Αρχικά για κάθε σπουδαστή, θέλουμε να υπολογίσουμε το μέσο όρο της βαθμολογίας του. Στη συνέχεια, αφού λάβουμε υπόψη τον αριθμό των απουσιών που έχει κάνει στο συγκεκριμένο μάθημα κάθε σπουδαστής, θα εμφανίσουμε το αποτέλεσμα στα κελιά F7:F12 για το αν ήταν επιτυχής ή ανεπιτυχής η εξέταση.

Το όριο των απουσιών είναι το 20% των συνολικών ωρών φοίτησης των 14 εβδομάδων που διαρκεί το εξάμηνο, Δηλαδή ένας σπουδαστής θεωρείται ότι φοίτησε με επιτυχία, εφόσον η τελική του βαθμολογία είναι μεγαλύτερη ή ίση του 5 και δεν έχει παραπάνω από 17 (6*14*20%) απουσίες στο συγκεκριμένο μάθημα.

Στα κελιά D7 έως D12 θα υπολογίσουμε το μέσο όρο του μαθήματος. Όπως είναι γνωστό η μισή μονάδα πηγαίνει υπέρ του σπουδαστή. Έτσι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση ROUND(), η οποία στρογγυλοποιεί έναν αριθμό σε δεδομένο αριθμό ψηφίων. Το πρώτο όρισμα της συνάρτησης θα είναι ο μέσος όρος του βαθμού προόδου και της τελικής εξέτασης και το δεύτερο όρισμα θα είναι το μηδέν, γιατί δεν θέλουμε δεκαδικά ψηφία,

Στο κελί D7 εισάγουμε τον τύπο =R0UND(AVERAGE(B7:C7);0) και πατάμε το πλήκτρο [Enter].

Σύροντας τη λαβή συμπλήρωσης ως το κελί D12, αντιγράφεται ο τύπος και στα υπόλοιπα κελιά,

Στο κελί Ε4 υπολογίζουμε το όριο των απουσιών για το συγκεκριμένο μάθημα, χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση ROUNDUP(), η οποία στρογγυλοποιεί έναν αριθμό προς τα πάνω:

=ROUNDUΡ(Β4*14*20%;0).

Το φύλλο εργασίας έχει την παρακάτω μορφή:

Στο κελί F7 εισάγουμε τον τύπο:

=IF(ΑΝD(D7>=5;Ε7<=17);"Επιτυχής" ."Ανεπιτυχής")

και πατάμε το πλήκτρο [Enter]. Σύρουμε τη λαβή συμπλήρωσης ως το κελί F12 και το φύλλο εργασίας μας παίρνει την τελική του μορφή: