ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η εταιρία GeoTech Hellas S.A. άνοιξε ένα εργοστάσιο παραγωγής γεωργικών φαρμάκων στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας και αποφάσισε να προσλάβει 3 γεωπόνους. Τα κριτήρια πρόσληψης θα είναι ο βαθμός πτυχίου και η εντοπιότητα.

Οι υποψήφιοι με βαθμό πτυχίου μεταξύ 5 και 6,5 θα παίρνουν τόσα μόρια, όσο είναι το γινόμενο του βαθμού τους επί 50. Οι πτυχιούχοι με βαθμό 6,5 έως 8,5 επί 75 και οι αριστούχοι από 8,5 έως 10 επί 100.

Το φύλλο εργασίας Υποψήφιοι περιέχει το επώνυμο, το όνομα και το βαθμό πτυχίου των υποψηφίων. Στο κελί D7 εισάγουμε τον τύπο:

=ROUΝD(IF(AND(C7>=5;C7<6,5);C7*50;I F(AND(C7>=6,5;C7<8,5); C7*75;IF(AND(C7>=8,5;C7<=10);C7*100;)));0)

και πατάμε το πλήκτρο [Enter].

Σύροντας τη λαβή συμπλήρωσης έως το κελί Ο16 , αντιγράφεται η σχέση και στα υπόλοιπα κελιά.
Η διεύθυνση προσωπικού τής εταιρίας αποφάσισε να πριμοδοτήσει τους υποψήφιους που κατάγονται από το νομό Δράμας με 100 μόρια, ενώ τους υποψήφιους από τους γειτονικούς νομούς (Καβάλας, Σερρών και Ξάνθης) με 50 μόρια.

Μόλις πληκτρολογήσει ο χρήστης το νομό διαμονής τού υποψήφιου, η συνάρτηση VLOOKUP θα τον αναζητήσει στο φύλλο εργασίας Εντοπιότητα και θα επιστρέψει τα μόρια που του αναλογούν.
Η συνάρτηση VLOOKUP αναζητά μια δεδομένη τιμή στην πρώτη στήλη ενός πίνακα και επιστρέφει την τιμή του κελιού που βρίσκεται στην ίδια γραμμή και στη στήλη που καθορίσαμε. Αν η συνάρτηση VLOOKUP δεν μπορέσει να εντοπίσει την τιμή, και το τέταρτο όρισμά της Αναζήτηση έχει την τιμή FALSE, τότε επιστρέφει την τιμή σφάλματος #Δ/Υ. Για να εντοπίσουμε τις περιπτώσεις των υποψηφίων που δεν διαμένουν στη Δράμα και τους γειτονικούς νομούς, θα χρησιμοποιήσουμε και τη συνάρτηση ISNA για να ελέγξουμε το αποτέλεσμα.

Στο φύλλο εργασίας Εντοπιότητα εισάγουμε τα παρακάτω δεδομένα:

Για να δώσουμε στην περιοχή Α2:Β5 το όνομα Νομοί, επιλέγουμε την περιοχή Α2:Β5.  Στο Πλαίσιο ονόματος πληκτρολογούμε το όνομα και πατάμε το πλήκτρο [Enter].

Για να υπολογίσει το Excel τα μόρια εντοπιότητας, εισάγουμε στο κελί F7 τον τύπο:

=IF(ISNA(VLOOKUP(Υποψήφιοι! E7; Προσλήψεις.xls!ΝΟΜΟΙ;2;FALSE));0;VLOOKUP(Υποψήφιοι!E7;Προσλήψεις.xls! ΝΟΜΟΙ;2;FALSE))

Πατάμε το πλήκτρο [Enter] και σύροντας τη λαβή συμπλήρωσης αντιγράφουμε τον τύπο έως το κελί F16.

Σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο, η συνάρτηση VLOOKUP θα αναζητήσει την τιμή τού κελιού Ε7 τού φύλλου εργασίας Υποψήφιοι στην περιοχή Νομοί τού βιβλίου εργασίας Προσλήψεις. Αν η αναζήτηση είναι επιτυχής, θα επιστρέψει την τιμή του κελιού που βρίσκεται στην ίδια γραμμή αλλά στη στήλη του πίνακα. Επειδή το τέταρτο όρισμα τής συνάρτησης είναι FALSE, θα γίνει αναζήτηση με ακριβή ταύτιση. Αν η συνάρτηση δεν μπορεί να εντοπίσει την τιμή, θα επιστρέψει την Τιμή σφάλματος #Δ/Υ.  Η συνάρτηση ISNA επιστρέφει TRUE εφόσον το όρισμά της είναι η τιμή #Δ/Υ.  Ετσι, αν δε βρέθηκε νομός, η συνάρτηση IF επιστρέφει 0 (μηδέν μόρια), διαφορετικά δίνει την τιμή που επιστρέφει η επιτυχής αναζήτηση με τη VLOOKUP.

Στη στήλη G υπολογίζουμε το άθροισμα των μορίων πτυχίου και εντοπιότητας.  Το φύλλο εργασίας Υποψήφιοι έχει πάρει τη μορφή τής παρακάτω οθόνης:

Στη θέση του τύπου, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία προσαρμοσμένη συνάρτηση σε Visual Basic. Σε μία λειτουργική μονάδα πληκτρολογούμε τον κώδικα τής παρακάτω οθόνης για τη συνάρτηση Εντοπιότητα. Η συνάρτηση ελέγχει την τιμή που της δίνουμε και εφόσον είναι Δράμα επιστρέφει την τιμή 100. Αν η παράμετρος είναι Καβάλα, Ξάνθη ή Σέρρες, επιστρέφει 50, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιστρέφει την τιμή 0 (μηδέν).