Συμβατότητα του ΑΤΜ με τα άλλα δίκτυα

 


Με την κατανόηση του στόχου για τον οποίο η τεχνολογία του ΑΤΜ έχει αναπτυχθεί, και λαμβάνοντας υπ’όψη την μεγάλη αύξηση των τηλεπικοινωνιακών δυνατοτήτων που το ΑΤΜ προσφέρει, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι οι σημερινές εφαρμογές δε θα τρέξουν ομαλά πάνω σε δίκτυα ΑΤΜ χωρίς κάποια στάδια εφαρμογής.

Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατό να τροποποιήσουμε ριζικά την υπάρχουσα δομή των σημερινών εφαρμογών γιατί ακριβώς έχουν επενδυθεί πολλές ανθρωποώρες στη μελέτη και υλοποίηση τους. Διαφαίνεται έτσι μια ανάγκη εξομοίωσης. Πρωτόκολλα εγκατεστημένα σε τόσο ευρεία βάση όσο το TCP/IP και το IPX/SPX δεν είναι δυνατό να αντικατασταθούν εν μία νυκτί γιά να είναι συμβατά με τις νέες δικτυακές τεχνολογίες.

Για το λόγο αυτό έχουν ήδη εμφανιστεί δύο προτάσεις για εξομοίωση δικτυακών εφαρμογών που, αν και βρίσκονται σε διαφορετικό στρώμα στη μοντελοποίηση OSI, έχουν μεγάλη εμπορική βάση: του Ethernet / Token Ring και των δικτύων IP. Οι δύο αυτές προτάσεις είναι:

Εξομοίωση LAN (LANE: LAN Emulation), ανεπτυγμένη από το ΑΤΜ Forum, που επιτρέπει τη διαφανή επικοινωνία μεταξύ Ethernet ή Τoken-ring και δικτύων ΑΤΜ. Αυτή η εξομοίωση επιτρέπει τη μετάδοση των περισσότερων σημερινών πρωτοκόλλων (TCP/IP, IPX, NetBIOS κ.λ.π.) από ένα δίκτυο ΑΤΜ.
Κλασικό IP (CIP: Classic IP), RFC-1577, ανεπτυγμένο από το IETF (Internet Engineering Task Force) που επιτρέπει διαφανή λειτουργία συνδέσεων IP (αποκλειστικά) πάνω από δίκτυα ΑΤΜ.

Οι παραπάνω δύο προτάσεις έχουν διαφορετική εφαρμογή, ανάλογα με την ανάγκη που έρχονται να ικανοποιήσουν: αν πρόκειται για ένα LAN στο οποίο “ομιλούνται” πολλά πρωτόκολλα τότε χρησιμοποιούμε την εξομοίωση LAN, αν όμως έχουμε αποκλειστικά το IP σαν πρωτόκολλο επικοινωνίας, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το CIP σαν μέθοδο για υλοποίηση ταχύτατων δικτύων IP.

 

 
 
     

Αρχή σελίδας
 
(c) 2001 created by Magnet Internet Services