Έλεγχος ροής στο ΑΤΜ

 


Αντίθετα με το TCP, όπου ο έλεγχος ροής γίνεται από τα δύο άκρα, οι μεγάλες χωρητικότητες του ΑΤΜ δημιουργούν ένα διαφορετικό σύνολο απαιτήσεων γιά τον έλεγχο ροής δεδομένων. Εάν ο έλεγχος ροής γινόταν στα δύο άκρα, τότε μέχρι το μήνυμα ελέγχου ροής να φτάσει στον προορισμό του, πολλά Mbyte δεδομένων θα είχαν φύγει από την αντίθετη κατεύθυνση, χειροτερεύοντας ίσως μια πιθανή κατάσταση συμφόρησης. Αντίστροφα, μέχρι ο παραλήπτης του μηνύματος ελέγχου ροής να αντιδράσει, θα μπορούσε η συμφόρηση να είχε ελαχιστοποιηθεί, οπότε και θα είχαμε φαινόμενα άσκοπης καθυστέρησης στον παραλήπτη, καθώς θα έστελνε πίσω στον αποστολέα την απάντηση στο μήνυμα ελέγχου ροής.

Ο χρόνος απόκρισης σε μηνύματα ελέγχου από άκρη σε άκρη είναι μεγάλος σε σχέση με το εύρος ζώνης του ΑΤΜ, οπότε αυτή η μέθοδος κρίνεται ως μη αποτελεσματική και πρακτική. Οι καταστάσεις συμφόρησης στα δίκτυα ΑΤΜ αναμένεται να είναι εξαιρετικά δυναμικές και ταχέως μεταβαλλόμενες, οπότε και προκύπτει η ανάγκη για γρήγορους μηχανισμούς στο υλικό για να απορροφούν τις απότομες διακυμάνσεις στο φορτίο του δικτύου και να το κρατούν σε σταθερή κατάσταση. Παράλληλα, γίνεται αναγκαία η ανάμιξη του ίδιου του δίκτυου στην κατάστασή του, συμβάλλοντας ενεργά στη σταθεροποίησή του. Ξεφεύγει δηλαδή ο έλεγχος ροής από τα ανώτερα επίπεδα (κατά OSI) και κατεβαίνει στο επίπεδο υλικού.

 

 

Πρωτόκολλα που έχουν οριστεί στο ΑΤΜ

CAC (Connection Admission Control)
Ορίζει ένα σύνολο από διαδικασίες του δικτύου γιά να ελέγξει την εκάστοτε τρέχουσα κατάσταση του δικτύου και να επιτρέψει ή μη κάθε νέα σύνδεση, με βάση τις παραμέτρους της σύνδεσης που δίνονται από το χρήστη (π.χ. μέγιστος ρυθμός ροής πακέτων, μέσος ρυθμός ροής πακέτων, μέγιστη επιτρεπτή καθυστέρηση μεταφοράς πακέτων, ανοχή σε απώλεια πακέτων κ.λ.π.)
UPC/NPC (Usage/Network Parameter Control)
Ορίζει ένα σύνολο από διαδικασίες του δικτύου για να παρακολουθεί την εκάστοτε τρέχουσα κατάσταση και κυκλοφορία σε μία σύνδεση ΑΤΜ, καθώς και την ορθή δρομολόγηση των πακέτων. Χρησιμοποιείται επίσης ο όρος “συνάρτηση επιτήρησης” (Police Function) καθώς είναι υπεύθυνο για παρατυπίες στις συνδέσεις (σε σχέση με τις αρχικά συμφωνημένες παραμέτρους σύνδεσης)
CLP (Cell Loss Priority)
Ορίζει (με ένα bit στην επικεφαλίδα κάθε πακέτου) την προτεραιότητα ενός πακέτου - χαμηλή ή υψηλή. Αυτό επιτρέπει την απόρριψη των χαμηλής προτεραιότητας πακέτων όταν ένας κόμβος έχει φτάσει σε κατάσταση υπερχείλισης.
NRM (Network Resource Management)
Ορίζει τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων του δικτύου και φροντίζει για την ορθή διανομή (allocation) των πόρων του δικτύου όταν ζητείται μία νέα σύνδεση από ένα δίκτυο ΑΤΜ.
Traffic Shaping
Δίνει τη δυνατότητα να “μορφοποιηθεί” η ροή μίας πηγής πακέτων με καταιγιστική ροή, δηλ. να ομαλοποιηθεί ο ρυθμός ροής πακέτων μέσω απομονωτών (buffers). Αυτό επιτυγχάνει πιο αποδοτική χρήση της υφιστάμενης σύνδεσης, αλλά εισάγει μια ανεπιθύμητη καθυστέρηση στο χρόνο μετάδοσης (λόγω του απομονωτή)

 

 
 
     

Αρχή σελίδας
 
(c) 2001 created by Magnet Internet Services