Μηχανές Αναζήτησης

 


Εισαγωγή
Αναζήτηση με Χρήση Λέξεων - Κλειδιών
Δημοφιλείς Μηχανές Αναζήτησης

 

 

Εισαγωγή


Το ποσό των πληροφοριών που είναι διαθέσιμο στο Internet και στον Παγκόσμιο Ιστό είναι τεράστιο και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Στον Παγκόσμιο Ιστό υπάρχουν 320 εκατομμύρια ιστοσελίδες (στοιχεία Απριλίου 1998) και εκατομμύρια νέες σελίδες προστίθενται κάθε μήνα. Τα εργαλεία για την εύρεση πληροφοριών είναι οι μηχανές αναζήτησης (search engines).

Μία μηχανή αναζήτησης είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να κάνουμε αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων που περιέχουν κείμενο από εκατομμύρια ιστοσελίδες. Όταν το λογισμικό της μηχανής αναζήτησης βρει σελίδες που ταιριάζουν με την αίτησή μας, μας τις παρουσιάζει μαζί με σύντομες περιγραφές και υπερσυνδέσμους για να μεταβούμε σε αυτές. Οι σελίδες που προκύπτουν από την αναζήτηση και παρουσιάζονται σε μας λέγονται hits.

Πόσο εύκολη είναι όμως η εύρεση πληροφοριών μέσω των μηχανών αναζήτησης; Όποιος έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μία μηχανή αναζήτησης θα έχει διαπιστώσει δύο πράγματα:

Η έλλειψη οργάνωσης στο Internet μας εμποδίζει να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία

 

Η μηχανή αναζήτησης επιστρέφει τόσο πολλές πληροφορίες, πολλές φορές άχρηστες, ώστε να παρατήσουμε την αναζήτηση των πληροφοριών!

 

Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι χρήστες που χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτές καθώς και πώς θα εκμεταλλευθούν πλήρως τις δυνατότητές τους. Συνήθως πληκτρολογούμε μία ή δύο λέξεις στο πλαίσιο αναζήτησης και λαμβάνουμε χιλιάδες σχετικές ιστοσελίδες.

Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης επικεντρώνονται στην αναζήτηση μέσω ενός πλαισίου αναζήτησης, όπου πληκτρολογούμε το αίτημά μας. Τα καλύτερα όμως site προσφέρουν ακόμη και έναν πολυ-επίπεδο κατάλογο θεμάτων που μπορείτε να ξεφυλλίσετε (browse) για πληροφορίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτοί οι κατάλογοι θεμάτων σχηματίζονται από ανθρώπους που επισκέπτονται, επιλέγουν και ταξινομούν web site με βάση το περιεχόμενο.

Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης χρηματοδοτούνται από διαφημίσεις. Πολλές από αυτές προσφέρουν και κάποιες ακόμα υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την αναζήτηση αλλά προσελκύουν επισκέπτες, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία χωρίς χρέωση, ειδήσεις, δελτία καιρού, υπηρεσίες chat κλπ.

Κάθε μηχανή αναζήτησης λειτουργεί με το δικό της τρόπο. Κάποιες προσθέτουν στη βάση δεδομένων τους μόνο τους τίτλους των ιστοσελίδων και τις πρώτες λίγες γραμμές κειμένου. ¶λλες προσθέτουν κάθε λέξη κειμένου.

Τα αποτελέσματα της αναζήτησης παρουσιάζονται συνήθως με βάση το ποσοστό συσχέτισής τους με το αντικείμενο αναζήτησης. Μερικές μηχανές αναζήτησης παρουσιάζουν αυτό το ποσοστό συσχέτισης επί τοις εκατό (%). Κάθε μία μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο για τον υπολογισμό αυτού του ποσοστού.

Όταν κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας καταλόγους θεμάτων, είναι πιθανό να λάβετε λιγότερα hit. Τα site που θα εμφανιστούν έχουν επιλεγεί και ταξινομηθεί από ανθρώπους και όχι από ειδικά προγράμματα.

Όταν σε ένα site συναντάτε το λογότυπο “powered by …” και ακολουθεί μία μηχανή αναζήτησης, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε τους κανόνες αναζήτησης που διέπουν τη μηχανή αναζήτησης που περιέχεται στο λογότυπο.

Πολλές μηχανές αναζήτησης παρέχουν τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ειδικών προγραμμάτων που διαθέτουν για τη συλλογή των διευθύνσεων και την τοποθέτησή τους στη βάση δεδομένων. Εάν έχετε σχεδιάσει ιστοσελίδες και θέλετε να εξασφαλίσετε ότι οι χρήστες θα μπορούν να τις βρίσκουν μέσω των μηχανών αναζήτησης, θα σας ενδιαφέρουν οι τρόποι που οι μηχανές αναζήτησης συλλέγουν τις πληροφορίες. Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης κάνουν αυτόματη αναζήτηση σε ήδη δηλωμένα site σε τακτά χρονικά διαστήματα και όταν εντοπίσουν νέες σελίδες τις προσθέτουν στη βάση δεδομένων τους. Για να δηλώσετε ένα site σε μία μηχανή αναζήτησης, συνήθως στη σελίδα υποδοχής θα βρείτε ένα δεσμό Add URL ή παρόμοιο. Πατάτε σε αυτόν και συμπληρώνετε τη φόρμα που θα εμφανιστεί.

Το site www.searchenginewatch.com είναι ένα από τα καλύτερα sites σχετικά με τις μηχανές αναζήτησης και τον τρόπο λειτουργίας τους.

 

 

Αναζήτηση με Χρήση Λέξεων - Κλειδιών


Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγει κανείς τους σωστούς όρους αναζήτησης, δηλαδή τις σωστές λέξεις-κλειδιά (keywprds). Λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω, μπορείτε να βελτιώσετε την ταχύτητα των αναζητήσεών σας στον Παγκόσμιο Ιστό:

Χρησιμοποιήστε την πιο σπάνια λέξη-κλειδί που μπορείτε να φανταστείτε

Σκεφτείτε τις λέξεις που είναι πιο πιθανό να εμφανίζονται στο είδος της ιστοσελίδας που φαντάζεστε και επιλέξτε τις πιο σπάνιες και ασυνήθιστες από αυτές.

 

Μετά από μία αρχική αναζήτηση εξειδικεύστε το ερώτημά σας

Μην περιμένετε να βρείτε αυτό που αναζητάτε με την πρώτη προσπάθεια. Κάντε μία πρώτη αναζήτηση και εμφανίστε τις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων για να βρείτε τα site που περιέχουν το είδος των πληροφοριών που αναζητάτε. Σημειώστε τις ασυνήθιστες λέξεις που εμφανίζονται σε αυτές τις σελίδες και κάντε ακόμα μία αναζήτηση χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις.

 

Μειώστε το εύρος της αναζήτησης στα αμέσως προηγούμενα αποτελέσματα (refine)

Εάν οι λέξεις-κλειδιά με τις οποίες κάνατε αναζήτηση εμφάνισαν καλές αλλά πάρα πολλές πληροφορίες, κάντε μία δεύτερη αναζήτηση (φυσικά προσθέτοντας και άλλες λέξεις κλειδιά) μόνο σε αυτές τις πληροφορίες (set searching). Η αναζήτηση σε συγκεκριμένο σύνολο διαφέρει από τη μία μηχανή αναζήτησης στην άλλη. Όταν η λειτουργία αυτή υποστηρίζεται, θα βλέπετε κάποια επιλογή Search only within these pages ή κάπως έτσι.

 

Κάντε αναζήτηση στον τίτλο της ιστοσελίδας

Πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά είναι στον τίτλο της ιστοσελίδας (οι μηχανές AltaVista, HotBot, Infoseek, Lycos, Yahoo προσφέρουν αυτόν τον τύπο αναζήτησης). Εάν θέλετε να αναζητήσετε τη φράση “University of Macedonia” στον τίτλο των ιστοσελίδων πληκτρολογήστε title:”University of Macedonia”. Στο Yahoo πληκτρολογήστε t:”University of Macedonia”.

 

Δείτε εάν η μηχανή αναζήτησης ενδιαφέρεται για τον τρόπο γραφής του αιτήματος

Εάν η μηχανή αναζήτησης ενδιαφέρεται για τον τρόπο γραφής των λέξεων-κλειδιών, αν δηλαδή περιέχονται μικρά και (ή) κεφαλαία γράμματα (case sensitive), για να έχετε τα περισσότερα πιθανά αποτελέσματα είναι προτιμότερο να πληκτρολογήτε το αίτημά σας με μικρά γράμματα. Εάν χρησιμοποιήσετε και μικρά και κεφαλαία γράμματα ορισμένες μηχανές αναζήτησης, όπως οι AltaVista και HotBot θα αναζητήσουν αυτό το συγκεκριμένο συνδυασμό γραμμάτων.

Όταν όμως αναζητάτε κάποιο όνομα ή τοποθεσία, τότε έχει σημασία να πληκτρολογήσετε το αίτημά σας χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο συνδυασμό μικρών και κεφαλαίων γραμμάτων για να μειώσετε τις πιθανότητες εύρεσης άσχετων με την αναζήτησή σας σελίδων.

 

Ελέγξτε ότι πληκτρολογήτε το αίτημά σας χωρίς ορθογραφικά λάθη

 

 

Δημοφιλείς Μηχανές Αναζήτησης


Οι πιο δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης είναι οι ακόλουθες:

Altavista www.altavista.com
Excite www.excite.com
Hotbot www.hotbot.com
Infoseek www.infoseek.com
Lycos www.lycos.com
Yahoo www.yahoo.com
Deja News www.dejanews.com
Liszt www.liszt.com

 

 
 
     

Αρχή σελίδας
 
(c) 2001 created by Magnet Internet Services